Volledig scherm
Zwemster Evy van Kempen haalde in Lignano op de Spelen voor Hart- en Long getransplanteerden vijf gouden medailles. © Marlies Van Iersel

'Goldfish' Evy van Kempen zwemt vijf keer goud bij elkaar

Weer komt zwemster Evy van Kempen uit Udenhout naar huis met medailles. Ze zwom woensdag vijf gouden medailles bij elkaar op de Europese Spelen voor hart- en longgetransplanteerden 2018 in Lignano in Italië bij Venetië. 

Evy (31) won een gouden plak op de 50 meter schoolslag (45 seconden), 100 meter schoolslag (1.40 minuut), 50 meter vrij (36,8 seconden), 100 meter vrij (1.347 minuten) en 4 x 50 meter estafette free-style (34 seconden). 

De beleidsmedewerkster van de Nierpatiëntenvereniging is blij dat zij in haar categorie van 18-34 jaar ook de mannen klopte. ,,Het gaf mij ook een kick dat ik de Engelsen versloeg bij de estafette. Zij hadden een voorsprong en ik moest als laatste starten. Toch heb ik het gered met een lengte verschil. Ze noemen mij nu goldfish", zegt Evy, die ook traint bij de Tilburgse Reddingsbrigade Zwem- en Waterpolovereniging Rustig en Snel (Trb-res). 

Evy kreeg haar donorhart in 2003, en in 2009 kreeg ze een nieuwe nier. ,,Binnenkort leef ik al 15 jaar met dit hart, een jubileum", zegt ze. Haar ouders en haar vriend reisden mee naar de Spelen om haar aan te moedigen. ,,De sfeer onder de sporters hier is heel goed. Ik train met andere deelnemers, en we lachen veel. Het is wel heel warm, soms 33 graden, niet ideaal voor mensen met hartproblemen. De anderen zijn concurrenten, maar tegelijk gun je elkaar alles."

 Zaterdag komt gouden Evy weer naar huis in Tilburg. ,,Ik blijf met mijn sport aandacht vragen voor orgaantransplantatie. Met onze Evy van Kempen Foundation halen we geld op voor gezinnen, waar door ziekte van een kind financiële problemen ontstaan", aldus van Kempen. De Europese Spelen voor hart- en longgetransplanteerden duren nog tot zaterdag. 250 deelnemers, waaronder 15 Nederlanders, komen uit voor volleybal, zwemmen, tafeltennis, golf, jeu de boules, fietsen, tennis en badminton.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.