Volledig scherm
Johan van Laarhoven in 2015 in het gevangenisziekenhuis in de Thaise hoofdstad Bangkok © BD

Grapperhaus: procedure overlevering coffeeshopbaas Johan van Laarhoven aan Nederland begonnen

TILBURG - De kans dat voormalig coffeeshopbaas Johan van Laarhoven in Nederland zijn straf mag uitzitten is weer gegroeid. Nederland is een procedure begonnen om de in Thailand veroordeelde Nederlander in Nederland zijn straf te laten uitzitten, laat minister Ferd Grapperhaus (Justitie) weten.

Door de procedure is de kans wat groter geworden dat Van Laarhoven, de grondlegger van de coffeeshopketen The Grass Company, zijn straf uit mag zitten in Nederland. Hij werd vorige maand in hoger beroep opnieuw veroordeeld tot 75 jaar celstraf, waarvan hij er twintig uit moet zitten, voor witwassen van miljoenen euro’s die hij met zijn coffeeshop verdiende. Van Laarhoven zit al vijf jaar vast in Bangkok.

Grapperhaus reisde vorige maand af naar Thailand om om bij zijn ambtgenoot te pleiten voor de vrijlating van Van Laarhoven, die daar is veroordeeld tot een celstraf van 75 jaar wegens witwassen. De minister liet na afloop weten dat er bij de Thaise autoriteiten sprake was van een ‘positieve grondhouding’.

Ook in de brief die hij vrijdag naar de Tweede Kamer stuurt, benadrukt Grapperhaus de ‘goede sfeer’ in het overleg met zijn Thaise collega. ,,Aan beide zijden is er de intentie om deze bijzondere zaak binnen de kaders van de geldende wet- en regelgeving tot een goed einde te brengen.”

De Thaise vrouw van Van Laarhoven zit ook vast, maar kan als niet-Nederlander geen aanspraak maken op zo’n regeling. Zij heeft wel een veel kortere straf dan haar man opgelegd gekregen, en komt mogelijk ‘spoedig in aanmerking’ om vervroegd vrij te komen.

Hoe groot de kans is dat de procedure voor Van Laarhoven een succes is, en hoeveel tijd die in beslag zal nemen, kan het ministerie niet zeggen.

Volledig scherm
Ex-coffeeshophouder Johan van Laarhoven. © BD

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.