Volledig scherm
De Pitch Night bij Doloris © Stadsmakers013

Gratis geld voor plannen die Tilburg toffer maken

Vrij 11 okt: Wie heeft er een tof idee voor de stad? Tilburg krijgt een nieuwe pitch night voor jongeren tussen de 16 en 30 jaar. De creatievelingen met beste ideeën krijgen een geldbedrag om hun plan uit te voeren. 

 ,,We zoeken ideeën die Tilburg toffer maken”, zegt Loïs de Jong van Stadsmakers 013. ,,Het is de bedoeling dat jongeren eind deze maand bij rooftopbar Doloris hun plannen in een paar minuten voor een jury uitleggen. De beste plannen worden uitgevoerd.”

5000 euro

Quote

Als je echt een heel goed idee hebt waar meer geld voor nodig is, kun je bijvoor­beeld ook 1000 euro krijgen

Loïs de Jong

In totaal is er 5000 euro beschikbaar gesteld door de gemeente. ,,We werken met vouchers van 500 euro. Als je echt een heel goed idee hebt waar meer geld voor nodig is, kun je bijvoorbeeld ook 1000 euro krijgen”, vertelt De Jong. Wel moet het idee binnen een jaar uitgevoerd worden. 

Het idee voor de avond komt uit de koker van de gemeente, na een brainstormbijeenkomst tussen jongeren en raadsleden. Het wordt door de Stadsmakers 013 uitgevoerd, dat is het aanjaag- en coachingsproject van Jongerenwerk R-Newt dat ‘uitgaat van de kracht van jongeren’. Overigens is ‘jongeren’ binnen de pitch night een breed begrip: iedereen tussen de 16 en 30 jaar kan meedoen. 

Awesome Foundation

Quote

We kijken er heel positief op terug

Thomas Michielsen van de Awesome Foundation

Mocht het idee voor een pitch night bekend klinken: Tilburg had de afgelopen jaren een soortgelijke avond. Die werd in het leven geroepen door de lokale Awesome Foundation. Die stichting loofde maandelijks 1000 euro uit voor het leukste idee in stad. Dat leverde leuke projecten op. Zo kreeg De Jaozeetie! er een duwtje in de rug, werd de straatdrukkerij er geboren, liggen er door de Awesome Foundation nu grappige tegels in de stad, zijn we een muurschildering rijker én werd de start van de Pakje Kunst-automaat gefinancieerd. 

Maar de Awesome Foundation is ter ziele. Waarom? ,,We kunnen niet precies de vinger op de zere plek leggen”, zegt Thomas Michielsen van de Foundation. ,,Er was toch een drempel om met pitches te komen. Maar we kijken er heel positief op terug, er zijn toch negen ideeën die we met 1000 euro hebben kunnen steunen.”

Of de nieuwe pitch night voor jongeren een terugkerend evenement wordt, is nog niet bekend. ,,Dat gaan we na de eerste avond evalueren”, zegt De Jong. De avond duurt van 19 tot 21.30 uur. Wie zich wil aanmelden, kan hier terecht. Voor wie het pitchen spannend vindt, is er een oefenavond op 24 oktober. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.