Volledig scherm
De gemeente Gilze en Rijen verbood het gebruik van glysofaat op gemeentelijke gronden. De Grondkamer was het daar niet mee eens en heeft het besluit vernietigd. © Beeld Werkt

Grondkamer veegt Roundup-verbod gemeente Gilze en Rijen van tafel

RIJEN - Het verbod dat de gemeente Gilze en Rijen heeft ingesteld op het gebruik van bestrijdingsmiddelen met glyfosaat op gemeentelijke pachtgronden, is door de Grondkamer van tafel geveegd. De gemeente is het daar niet mee eens en gaat in beroep.

Boeren die gronden van de gemeente pachten om gewassen te verbouwen mogen sinds 2020 geen glyfosaathoudend landbouwgif meer gebruiken. De gemeente vindt het spul, beter bekend onder de merknaam Roundup, dermate schadelijk voor mens, dier en milieu dat ze een verbod gerechtvaardigd acht.

Quote

De Grondkamer houdt geen rekening met de schadelij­ke gevolgen van glyfosaat voor mens en natuur.

David Vermoken, wethouder

Schadelijk

De Grondkamer, dat in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit pachtovereenkomsten registreert en toetst, is het daar niet mee eens. En heeft het besluit vernietigd. Tot groot ongenoegen van wethouder David Vermorken (Grondbedrijf). ,,De Grondkamer houdt geen rekening met de schadelijke gevolgen van glyfosaat voor mens en natuur. Onderzoeken geven aan dat glyfosaat schadelijker is dan lange tijd gedacht. De gemeente vindt dat ze als eigenaar van deze gronden eisen mag stellen om mens, dier en milieu te beschermen. We willen toekomstige gebruikers of bewoners niet opzadelen met extra opruimkosten of gezondheidsrisico's." 

De gemeente verpacht de gronden vaak in afwachting op bouwplannen voor huizen en/of bedrijven en wil ervoor zorgen dat ze schoon van vervuiling blijven. De gemeente heeft bezwaar ingediend tegen het besluit van de Grondkamer in een poging het ingestelde verbod te handhaven. 

Wereldwijd

De gemeente Geertruidenberg heeft vorig jaar ook een dergelijk verbod ingesteld, maar de provincie Noord-Brabant vindt dat te ver gaan. Ook al ziet Den Bosch het middel het liefst verdwijnen, een dergelijk verbod is lastig te handhaven omdat het nog gewoon in de winkels verkrijgbaar is voor particulieren. Bovendien vreest de provincie dat een verbod leidt tot inzet van nog giftigere middelen die ook toegestaan zijn.

De discussie rond glyfosaat speelt wereldwijd. Zo heeft Oostenrijk vorig een landelijk verbod ingesteld en worden er in de Verenigde Staten rechtszaken gevoerd door mensen die stellen ziek te zijn geworden na het gebruiken van Roundup.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.