Groot verzameldier van kindertekeningen uit Onderwijscentrum Leijpark

VIDEOTILBURG - Bij Onderwijscentrum Leijpark werd gisteren een enorm kunstwerk onthuld voor het zestig jarig bestaan. De Goirlese Reinoud van Vught maakte zijn kunstwerk, gebaseerd op tekeningen van de leerlingen.

Het is een drukte van jewelste in de aula van Onderwijscentrum Leijpark, een school voor kinderen met een functionele beperking. Alle kinderen zitten te stuiteren op hun stoel, ze kunnen niet wachten om te zien wat er zich achter het zwarte doek verschuild. ,,We wilden met de creativiteit van de kinderen vieren dat de school zestig jaar bestaat. Dus besloten we een kunstwerk te maken”, vertelt directeur Harry Hoekjen. ,,Via via kwam ik bij Reinoud van Vught terecht.” Van Vughts zoon heeft ook op de school gezeten, dus hij aarzelde geen seconde om mee te werken aan dit project. ,,Ik weet hoe het er hier aan toegaat en wat voor bijzonders ze hier doen.”

Het kunstwerk

Alle kinderen mochten een fantasiedier of een dier die hun klas aanduidt tekenen. Op de school hebben de groepen geen cijfers, maar dieren als naam. ,,Ik liet ze eerst tekenen met houtskool, daar krijgen ze vieze vingers van. Dat vinden de kinderen leuk en spannend”, vertelt de kunstenaar. ,,Vervolgens mochten ze alles inkleuren met verf.” Hij nam alle tekeningen mee naar zijn atelier, waar hij de dieren uitknipte en een collage maakte op de grond. ,,Ik besloot er één groot verzameldier van te maken.”

Daarna liet hij de leerlingen bomen tekenen, die hij uiteindelijk gebruikte voor de poten en de nek. ,,Deze kinderen hebben een speciale focus. Ze maken dingen die wij helemaal niet kunnen bedenken”, zegt hij vol verbazing en passie. Er zit ook wat van zijn eigen werk in, zoals de kop van het grote dier. ,,Die had iets meer duiding nodig.” 

De onthulling

Leerlingen Joanna, Rosin en Lenne onthulden samen met wethouder Marcelle Hendrickx het enorme kunstwerk. ,,Dit is voor mij nou een onwijs goed voorbeeld van kunst en cultuur op hoog niveau in het onderwijs brengen”, vertelt de wethouder enthousiast. ,,En dan ook nog eens met zo'n top kunstenaar!”

Na even zoeken heeft Joanna van Son (9) haar tekening gevonden.  ,,Ik heb een ijsvogel gemaakt, want dat is mijn lievelingsdier”, zegt ze terwijl ze hem trots aanwijst. ,,Hij is mooi blauw.” Als ze nog een dier zou tekenen zou het een hond zijn. ,,Honden zijn gewoon heel schattig.” Uiteindelijk komt het grote doek in de gang te hangen.

Volledig scherm
Het kunstwerk van Reinout van Vught (links) is net onthuld door kinderen van het onderwijscentrum Leijpark. De wethouder complimenteert leerling Joanna (rechts) met haar bijdrage. © Dolph Cantrijn

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.