Volledig scherm
Tijdens de viering van het 100-jarig bestaan kreeg Toon Rijnen de Tilburg Trofee uit handen van burgemeester Weterings. © Anja van Eersel

Grootste kolenboer van het land krijgtTilburg Trofee

TILBURG - Het Tilburgse bedrijf Rijnen Brandstoffen ontving zaterdag de Tilburg Trofee vanwege het 100-jarig bestaan. Burgemeester Weterings reikte trofee uit aan het Tilburgse familiebedrijf. 

Rijnen Brandstoffen, een eeuw oud, noemt zich de grootste kolenboer van het land. Grondlegger van het bedrijf, Antonius Rijnen, begon in 1919 met de verkoop van steenkolen in de Bisschop Janssenstraat in Tilburg. Inmiddels is het bedrijf verhuisd naar bedrijventerrein Vossenberg en wordt het gerund door de derde en vierde generatie. 

Voor de oliehandel rijden tankwagens van Rijnen Brandstoffen dagelijks uit. Ze leveren propaangas voor heftrucks of heteluchtballonnen. Dieselolie vindt via Rijnen zijn weg naar de tractor op de akker. Maar het succesverhaal van vandaag, dat zijn de houtpellets. Rijnen betrekt het samengeperst houtafval van een fabriek in de Belgische Ardennen. Het verdwijnt in steeds meer pelletkachels en pelletketels.

Ondertussen tjoeketjoekt het stoomtreintje in de Efteling nog altijd op de kolen van Rijnen. Cokes voor de smidse uit Polen, antraciet voor de huiskachel uit Engeland en steenkool voor de industrie uit Colombia: Rijnen weet waar wereldwijd de beste kolen te halen zijn.

Op bedrijventerrein Vossenberg zijn de achterkleinkinderen Pieter en Henry, nog altijd ondersteund door hun 70-jarige vader Toon, uitgegroeid tot de grootste speler op de landelijke kolenmarkt. De paar duizend huishoudens die in Nederland nog op kolen stoken, kunnen bij Rijnen in Tilburg terecht.

  1. Nieuwe zoektocht naar lichamen verzetsstrijders in duinen bij Udenhout is vruchteloos

    Nieuwe zoektocht naar lichamen verzets­strij­ders in duinen bij Udenhout is vruchte­loos

    UDENHOUT - Een nieuwe zoekactie naar de lichamen van 14 verzetsstrijders in de Loonse en Drunense Duinen heeft maandag geen resultaat opgeleverd. De Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht voerde grondonderzoek uit op een plek nabij het herdenkingsmonument voor de mannen, dichtbij restaurant Bosch en Duin. Er werden geen stoffelijke overschotten gevonden. Dat laat de gemeente Heusden weten.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.