Volledig scherm
PREMIUM
Binnen tien jaar tijd is het aangezicht van de stad flink veranderd. Neem Bolle bijvoorbeeld: daar hadden ze vroeger een kleine luifel en een slechts een paar tafels staan. Soms is het op vrijdagavond buiten drukker dan binnen. © Jan van Eijndhoven

Half december, maar de terrassen zitten vol

Za 14 dec: Als je er bij stilstaat is het vreemd: de goed gevulde terrassen in hartje december. Soms zitten er meer mensen buiten dan binnen. Onder warmtelampen, behaaglijk gewikkeld in dekentjes. Apart: tien jaar geleden was het beeld in de Tilburgse binnenstad heel anders.

Quote

Dan was het een goede avond als de aansteker het niet meer deed omdat er binnen te weinig zuurstof was

Dolf Colen

Alex Boonmann weet het nog goed. Buiten hoefden bezoekers van zijn café Bolle niet te zijn als het koud was. Tien jaar terug hing er een luifel van een paar meter aan de gevel, met daaronder een paar tafeltjes. 

Maar ja, dat waren andere tijden. Toen iedereen nog binnen zat te paffen. Dolf Colen, eigenaar van café Stoffel aan de Korte Heuvel, lacht. ,,Dan was het een goede avond als de aansteker het niet meer deed omdat er binnen te weinig zuurstof was.”

De functie van het terras is door het rookverbod - ingevoerd in 2009 - veranderd. ,,Vanaf dat moment zag je mensen massaal naar buiten gaan”, blikt Boonmann terug. ,,Als je met een groep van vier man bent en eentje rookt, ga je met zijn allen naar buiten.” Voor Bolle staan sinds het verbod tientallen tafeltjes onder een fikse luifel. Daaraan hangen drie gasverwarmers en drie elektrische. ,,Mensen zijn sociale dieren.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.