Volledig scherm
Elckerlyc. © BD

Heemkundekring Hilvarenbeek viert 500ste geboortedag Johannes Goropius Becanus met symposium en quiz

HILVARENBEEK - De activiteiten van de heemkundekring in Hilvarenbeek rond de 500ste geboortedag van de geneeskundige Johannes Goropius Becanus, bereiken dit weekend een hoogtepunt met een symposium en een ludieke taalquiz in cultureel centrum Elckerlyc.

Zaterdag om 11.00 uur begint het symposium over Johannes Goropius Becanus, die geboren werd in het Hilvarenbeekse gehucht Gorp en het grootste deel van zijn leven in Antwerpen woonde. Hij maakte daar naam als wetenschapper en arts van onder meer de zussen van keizer Karel V. Tijdens het symposium zullen vier vooraanstaande wetenschappers van de universiteiten van Tilburg en Antwerpen de persoon ‘JGB’ en zijn werk belichten vanuit verschillende invalshoeken. 

Het symposium duurt tot 16.00 uur en wordt afgesloten met een beschouwing van 50 jaar medische geschiedenis aan de hand van zeven exemplarische Brabantse artsen. De sprekers hebben hun beschouwingen eerder weergegeven in vijf uitvoerige, geïllustreerde artikelen in het jubileumnummer van het tijdschrift Tussen Paradijs en Toekomst van de Heemkundige Kring Hilvarenbeek. Het jubileumnummer wordt na afloop van het symposium uitgereikt. De toegangsprijs is 10 euro, of 20 euro inclusief lunch.

Op zondag is er eveneens in Elckerlyc een ludieke quiz over Johannes Goropius Becanus, met medewerking van de bekende taalkundige Wim Daniëls. Deze bijeenkomst duurt van 14.00 tot 16.00 uur en is gratis toegankelijk.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.