Volledig scherm
Een zonneweide. © Shutterstock

Heffingen voor energiefonds in Hilvarenbeek van de baan

HILVARENBEEK - Initiatiefnemers van zonneparken in Hilvarenbeek worden in de toekomst toch niet verplicht een deel van de opbrengst per hectare af te dragen, zo bleek donderdag tijdens de commissie Ruimte. Na protest van energiecoöperatie Hilverstroom en kritische vragen vanuit de raad heeft wethouder Guus van der Put het plan voor zo’n heffing geschrapt uit de Visie Grootschalige Energieopwek (VGO).

Volledig scherm
Wethouder Guus van der Put, Hilvarenbeek © Jeroen Verhelst

Volgens het eerdere voorstel van Van der Put zouden initiatiefnemers van zonneparken 5.000 euro per hectare in een energiefonds moeten stoppen. Dit geld zou dan geïnvesteerd moeten worden in lokale maatschappelijke projecten op het gebied van duurzaamheid. Volgens Hilverstroom zou een dergelijke belasting funest zijn voor het draagvlak. Toch wil Van der Put nog niet helemaal van het idee voor een energiefonds af stappen. Initiatiefnemers zouden bijvoorbeeld zelf met een voorstel voor een bijdrage kunnen komen.

Volledige regie

Quote

Wij willen niet afhanke­lijk worden van de volgende Shell.

Silvia Bloemsma (LEV)

Van der Put kwam ook tegemoet aan de wens van Hilverstroom dat minstens 50 procent van energieprojecten ten bate moeten komen van lokale ondernemers of particulieren. Zo moet voorkomen worden dat buitenlandse investeerders profiteren van Beekse projecten. Voor LEV was de aanpassing echter nog niet genoeg. De partij van fractievoorzitter Silvia Bloemsma wil dat het college onderzoekt of de gemeente voor 100 procent het initiatief neemt voor zonneparken danwel windmolens. ,,Dat kan bijvoorbeeld door zelf te investeren of door crowdfunding. Zo houden wij de regie in eigen hand. Wij willen niet afhankelijk worden van een Shell.” Ook het CDA ziet wel wat in het onderzoeken van de mogelijkheden. Andere partijen zagen vooral beren op de weg. Van der Put noemde het investeren in zonneparken geen taak van de gemeente.

Experimentele fase

Discussie was er ook over het plan om het eerste jaar niet meer dan vier initiatieven voor grootschalige energieopwek te beoordelen. Wil Vennix (VVD): ,,Wan wat als het vijfde initiatief veel beter is?” Volgens het college is het juridisch lastig om verschillende initiatieven te vergelijken. Daarom is ervoor gekozen simpelweg de eerste vier aangemelde initiatieven in behandeling te nemen. Van der Put: ,,Wij zijn echt nog aan het experimenteren en willen eerst leren van deze ervaringen. Over een jaar kijken we dan naar de voor- en nadelen.”

Landbouwgrond

Quote

Onze waardevol­le landbouw­grond moeten we koesteren en daarvan zien wij niets terug in deze nota

Leane van Weereld (Gemeenschapslijst)

Gemeenschapslijst liet weten zich vooral zorgen te maken over het toewijzen van waardevolle landbouwgrond aan initiatieven voor zonneparken. ,,Die waardevolle landbouwgrond moeten we koesteren en daarvan zien wij niets terug in deze nota”, aldus raadslid Leane van Weereld. Wethouder Van der Put liet weten dat andere gronden voorrang zullen krijgen op landbouwgrond, maar daarmee waren de zorgen bij Gemeenschapslijst niet weggenomen.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.

Poll

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

  • Een centrale vuurwerkshow, alleen in het gebied daaromheen een verbod. (7%)
  • Een centrale vuurwerkshow, een vuurwerkverbod in de hele stad. (36%)
  • Vuurwerkshows op meerdere plekken in de stad, verder overal een vuurwerkverbod. (31%)
  • Doorgaan op bestaande weg: vuurwerk mag overal, behalve in enkele vuurwerkvrije zones. (27%)
1728 stemmen