Uit 2017: een van de 77 deelnemers in actie tijdens het NK in de Tilburgse Koepelhal.
Volledig scherm
Uit 2017: een van de 77 deelnemers in actie tijdens het NK in de Tilburgse Koepelhal. © Jeroen Verhelst

Hele eer én een uitdaging: Hall of Fame sleept wéér NK Skateboarden binnen

Vrij 6 dec: De skate-hemel ligt wéér in Tilburg. Aankomend jaar wordt het NK Skateboarden in de Tilburgse Koepelhal gereden. Enerzijds een grote eer, anderzijds een uitdaging: met zicht op de Olympische Spelen zijn de eisen nog strenger. De skaters worden er straks zelfs aan dopingcontroles onderworpen. 

Ze zijn trots bij Ladybird dat ze weer mogen. Het nieuws werd op vrijdag in de namiddag extra feestelijk gepresenteerd. Na de huldiging van Tilburger Menno van Gorp die in november voor de derde keer wereldkampioen breakdance werd.
Volledig scherm
Ze zijn trots bij Ladybird dat ze weer mogen. Het nieuws werd op vrijdag in de namiddag extra feestelijk gepresenteerd. Na de huldiging van Tilburger Menno van Gorp die in november voor de derde keer wereldkampioen breakdance werd. © Jan van Eijndhoven

Skateboarden staat voor het eerst op het programma van de Olympische Spelen, volgend jaar in Tokio. Die beslissing galmt door tot in de Tilburgse Koepelhal. Daar wordt eind maart een unieke baan voor de skateboarders uit de grond gestampt. Die ‘extra speciaal’ wordt.

Ladybird Skatepark, onderdeel van de Hall of Fame (HoF), is wederom het toneel van het NK Skaten. Net als in 2012, 2013 en 2016. ,,De laatste keer hebben we voor het eerst een onafhankelijke baan gebouwd”, vertelt Amy Kolmus, ‘chef skatepark’. 

Hoewel er in de Spoorzone al een skatepark ligt, werd er in de Koepelhal een tijdelijk parcours met tribunes opgebouwd. ,,Daar werd heel enthousiast op gereageerd”, vertelt Kolmus. ,,Voor het NK doen we dat nu weer.”

Een erg goede baan

Quote

De eisen zijn veel strenger, omdat skaters nog kwalifca­tie­pun­ten kunnen pakken voor de Olympische Spelen.

Amy Kolmus

Waarom men er zo enthousiast over was? Omdat het a) zelfs in al zijn tijdelijkheid een erg goede baan was en b) zo was het parcours voor alle deelnemers van het NK helemaal nieuw. En hadden de skaters die normaal bij Ladybird over de vloer komen geen thuisvoordeel. Het bouwen van een aparte baan alleen voor het NK was nog nooit eerder gedaan.

Kolmus: ,,In maart maken we een nieuwe baan, die nog uitdagender is. De eisen zijn veel strenger, omdat skaters nog kwalifcatiepunten kunnen pakken voor de Olympische Spelen.” 

Extra feestelijk

Ze zijn trots bij Ladybird dat ze weer mogen. Het nieuws werd op vrijdag in de namiddag extra feestelijk gepresenteerd. Na de huldiging van Tilburger Menno van Gorp die in november voor de derde keer wereldkampioen breakdance werd. En met het nieuws dat ze van het NK drie dagen feest maken. Op 27, 28 en 29 maart. 

Kolmus: ,,We willen er een hoop mooie dingen omheen organiseren onder het mom van het Urban Playground 013 festival. Tijdens het NK zijn er ook andere urban sports te zien en 's avonds organiseren we feestjes.” Zo is er van alles te beleven rondom breakdance, freerunning, BMX freestyle, calisthenics, pumptrack en klimmen. 

Wie had dat kunnen bedenken?

Quote

De club skaters die in 2002 het gemeente­lij­ke zwembad West kraakte, had dit alles nooit kunnen bevroeden

Het NK - waar de gemeente en provincie aan meebetalen - is weer een mooie kers op de taart voor de Hall of Fame. De club skaters die in 2002 het gemeentelijke zwembad West kraakte, had dit alles nooit kunnen bevroeden. Ze werden na enkele dagen uit het leegstaande zwembad weggestuurd. 

Daarna zaten ze tijdelijk in de Hasseltse kerk - daar vonden de skaters, kunstenaars, dansers en muzikanten elkaar - en in de Vormenfabriek aan de Ceciliastraat. Daar werd een skatebaan opgetrokken uit het interieur van Interpolis en het dak van een oude boerderij.

Met elke verhuizing groeide de Hall of Fame aan kracht. Sinds 2012 zetelt ‘de cultuurfabriek voor en door jongeren’ in de Spoorzone en is daar één van de trekkers van het gebied. Eigenlijk zou de HoF er tijdelijk zitten, maar de politiek maakt zich sterk om de cultuurfabriek op die plek te behouden

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.