Help, de helikopter zinkt: een ontsnapping met survivalexperts van Defensie

Uniek inkijkjeGILZE-RIJEN - De survivalschool op vliegbasis Gilze-Rijen leert piloten te overleven als hun helikopter of vliegtuig neerstort. Tijdens de dunkertest moeten ze zich onder water zien te bevrijden. Voor het eerst in vele jaren mag een burger, verslaggever Berry van der Heijden, deze spectaculaire oefening uitvoeren. ,,Wat als ik water in mijn longen krijg?’’

Over enkele seconden kieperen twee survival-experts van de survivalschool op vliegbasis Gilze-Rijen me ondersteboven in het zwembad. ‘One hundred and eighty’, roepen ze naar elkaar. Het is de bevestiging van het aantal graden dat ze de cabine van een helikopter omdraaien, waarin ik zit vastgesnoerd. Op mijn kop het water in.

Ik draag een vliegeruitrusting met een helm, schoenen, brandvertragende handschoenen en een militaire overall. Mijn vliegervest is gevuld met hulpmateriaal, zoals een mesje, een noodluchtflesje, vuurpijlen, een radio met zender, medikit en hoofdlampje.

De survival-experts van de SERE-school op vliegbasis Gilze-Rijen leren vliegend personeel te overleven als hun helikopter of vliegtuig neerstort. Bij de spectaculaire dunkertest moeten zij zich onder water uit een ‘helikopter’ bevrijden. Voor het eerst in vele jaren mag ik als burger de oefening uitvoeren, na een grondige voorbereiding.

  1. Rijkste Brabanders wonen in Alphen-Chaam, Tilburgers zijn het minst vermogend

    Rijkste Brabanders wonen in Alp­hen-Chaam, Tilburgers zijn het minst vermogend

    ALPHEN-CHAAM - Het doorsnee vermogen van Brabantse huishoudens is in 2018 gestegen, blijkt uit onderzoek van CBS. De toename komt vooral doordat woningen in waarde bleven stijgen. De Brabanders met het meeste vermogen wonen in Alphen-Chaam, terwijl in Tilburg juist de Brabanders met het minste vermogen wonen. De provincie is daarnaast goed vertegenwoordigd in de top tien van meest vermogende gemeenten in Nederland.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.