Volledig scherm
Hans Smolders en Marcelle Hendrickx © Gemeente Tilburg

Hendrickx vs Smolders: geldt de vrijheid van meningsuiting alleen voor rechtse meningen?

GASTOPINIEMet enige verbazing heb ik kennis genomen van de theatrale hysterie die de Brabantse FVD lijstduwer Smolders en zijn aanhang aan de dag legden omtrent de tweet van de Tilburgse D66 wethouder Hendrickx. In deze tweet zegt ze dat een stem op Smolders – als FVD lid – een stem is vóór racisme.

Nu ben ik, ondanks mijn Groen Links lidmaatschap, op een aantal gebieden een bewonderaar van Smolders, omdat ik in zijn engagement geloof. Doorgaans vind ik Smolders als gemeenteraadslid van een veel hoger niveau dan meneer lavendelscrotum met zijn klassiek opgeleukte Mein Kampf speeches. Daarom verbaasde mij zijn verbinding met FVD ook. Het is vanuit deze verbinding dat Hendrickx haar –volgens mij- oprechte zorg uitspreekt, daarmee een stem gevend aan gevoelens die bij haar achterban leven. Ben je dan altijd een racist als je -indirect- op Baudet stemt? Zeker niet; er zijn een heleboel niet-racistische motieven te bedenken om op een racist te stemmen.

Want laten we wel wezen, volgens de definitie die we daar al zo’n 80 jaar voor gebruiken is er niks mis mee om een aantal uitspraken van Baudet als fascistisch, racistisch te duiden. Daarbij gaat het niet om het naar de mond praten van een ontevreden achterban, zoals Wilders, maar om het willens en wetens citeren van fascistische bronnen. En ja, dat mag in een vrije samenleving, wat mij betreft, maar dan mag je ook het beestje ook bij zijn homeopathisch verdunde naam noemen. De medaille der vrije meningsuiting heeft nu eenmaal twee kanten.

Maar wat blijkt, wanneer een rechtse politicus de angsten en frustraties van zijn achterban uitspreekt, dan valt dat onder de vrijheid van meningsuiting, maar wanneer een linkse politica dit doet dan demoniseert ze en moet ze opflikkeren. Want laten we wel wezen, zoals rechtse kiezers in dit land echt oprecht bang zijn voor moslims en immigranten, zo zijn veel linkse kiezers precies even bang dat populisten het land over nemen. We vrezen allebei het verval van onze beschaving maar we zien de dreiging uit een totaal tegenovergestelde hoek komen. Misschien moeten we toch eens een biertje met elkaar gaan drinken om het over die angst te hebben. Want een goed gesprek begint met een gemeenschappelijke interesse.

Boy Jonkergouw, schrijver, regisseur en producent

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.