Het Draaiend Huis
Volledig scherm
Het Draaiend Huis © marietherese kierkels / pve

Het Draaiend Huis en Het Wiel in top 100 kunstwerken in openlucht

TILBURG - Het Draaiend Huis van John Körmeling is opgenomen in de lijst van honderd belangrijke kunstwerken in de openbare ruimte in Nederland. De lijst met sleutelwerken is samengesteld door BK-informatie, een vakblad voor  kunstenaars.  Het Wiel van Gerrit van Bakel uit 1989 staat ook in de lijst.  

Het Draaiend huis is volgens magazine BK Informatie een icoon voor de noordelijke entree van Tilburg. ‘Het huis legt een relatie tussen de verbroken lintbebouwing met de komst van deze rotonde in de jaren vijftig. Het huis verwijst ook naar Tilburg als kermisstad.’ Het is in 2008 in geplaatst.

PNEM aan de Ringbaan

Het Wiel werd oorspronkelijk ontworpen voor het Energiebedrijf Tilburg. Het werd ontworpen door Gerrit van Bakel (1942 – 1984), maar pas vijf jaar na zijn dood uitgevoerd door zijn neef Cor van Bakel. Het wiel kan draaien, maar is  geborgd. Het kunstwerk  ligt in opslag en zal waarschijnlijk herplaatst worden bij de nog te bouwen Clarissentoren Tilburg in de Spoorzone, aldus BK-informatie. Het werk stond eerder bij het kantoor van de PNEM aan de Ringbaan Noord.

Olifanten

De Olifanten in Almere, De Verwoeste Stad in Rotterdam en Flying PIns (de grote gele kegels) in Eindhoven staan eveneens in de top 100, net als de Groene Kathedraal in Almere. 

BK-informatie is veertig jaar geleden opgericht op initiatief van de Rijksgebouwendienst en de grote steden vanuit de behoefte aan een eigen vakblad voor kunstenaars. De lijst staat sinds deze week online. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.