Volledig scherm
Het Draaiend Kasteel. © Tilburgtopia

Het Draaiend Kasteel, Tilburg op de maan en andere surrealistische stadstaferelen: dit is Tilburg Topia

Di 12 feb: Het Draaiend Kasteel, Westpoint als de immense T van Tilburg en de stad op de maan. Kunstenaar Ruben de Bruijn verandert Tilburg in een surrealistisch oord. 

Hij is pas een paar weken bezig, maar op Instagram is zijn gephotoshopte ‘Tilburg Topia’ al erg geliefd. Zijn blik op de stad trekt nog geen grote schare volgers, maar sleept wel erg veel positieve reacties binnen. Vorige week mocht ‘ie ook al tijdens de PechaKucha-nacht - waar Tilburgers gepassioneerd praten over een onderwerp - over zijn Instagram-kunst op Tilburgtopia vertellen. 

De Bruijn houdt zich al langer bezig met het maken van surrealistische werelden, op zijn pagina Rubentopia bijvoorbeeld. ,,Lokaal, zoals ik dat nu in Tilburg doe, werkt het beter omdat mensen de locatie meteen herkennen, weten wat echt is. Ik hanteer de regel dat het 90 procent echt moet zijn, 10 procent magisch.” Soms heeft ‘ie een nieuw werk binnen een uur klaar, soms kost het een paar uur. 

Volledig scherm
Tilburg op de maan. © Tilburgtopia
Volledig scherm
Het hangend huis (Westpoint). © Tilburgtopia

Ruben kijkt met andere ogen naar de wereld. Hij ziet, en het is moeilijk om uit te leggen, ‘wat het ook kan zijn’. ,,Kijk naar een boom en een ader in je eigen lichaam, die hebben eigenlijk dezelfde vorm. Als ik naar Poppodium 013 kijk, zie ik er ook een aardbei in. En dat laat ik in het werk zien.” Hij moet zelf even lachen. Tja, het is moeilijk om onder woorden te brengen hoe iemand naar de wereld kijkt. ,,Maar ik leef niet in een droom hoor.”

De kunstenaar woonde in Tilburg, verhuisde naar Den Haag en Rotterdam - waar hij aan de Willem de Kooning Academy  studeerde - en keerde weer terug in Tilburg. Natuurlijk zijn de locaties in de stad wel eindig. ,,Het station wil ik nog zeker doen en ik heb meer gebouwen op het oog. Weet je: ik weet nog niet hoe lang ik door ga, maar zeker nog een tijdje. Bij de PechaKucha kreeg ik echt hele positieve reacties. Dat werkt zo motiverend.”

Volledig scherm
Rivier in de Nieuwlandstraat. © Tilburgtopia

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.