Volledig scherm
Veel belangstelling bij de officiële opening van de LocHal eind januari. © Sabine Doevendans

Het kan niet op in de LocHal: volop prijzen, verdubbeling bezoekers, meer leden en uitlenen

TILBURG - De LocHal is hét Tilburgse succesnummer van 2019, ook in klinkende cijfers. Dik 700.000 bezoekers trok het nieuwe onderkomen van de bibliotheek, Seats2Meet en Kunstloc Brabant: ruim het dubbele dat de oude bibliotheek - in zijn eentje, dat wel - in 2018 haalde aan het Koningsplein.

Eind november stond de teller op 678.694 bezoekers tegenover 304.024 in de oude bieb. Bibliotheken geen toekomst meer? Met het nieuwe concept - niet de collectie centraal, maar de mensen in de stad - lijkt Tilburg het tegendeel te bewijzen. Het ledental steeg - mede dankzij een slimme kortingsactie in januari - van 15.836 in 2018 naar 18.210 dit jaar. Tegen de landelijke trend in groeide ook de uitleningen met bijna 10.000 tot  483.280. 

Voor de voormalige Locomotievenhal van de NS-Werkplaats is een gezamenlijke beheersorganisatie opgezet. De rekening voor gas, water en licht, voor glasbewassing en schoonmaak worden naar rato over de drie partijen verdeeld. De exploitatie van het stadscafé ligt bij Bibliotheek Midden-Brabant. ,,We moeten de balans nog opmaken, maar dit gaat vooral om koffie en thee”, zegt een woordvoerder. 

Extra kosten gastvrijheid en toezicht

Waardering kwam van nabij en van ver. De LocHal reeg de prijzen aaneen: ‘building of the year’ tijdens het World Architecture Festival, de publieksprijs van ‘BNA’s beste gebouw van het jaar’ en de juryprijs in de categorie leefbaarheid en sociale cohesie, de internationale architectuurprijs The Plan, een Gulden Feniks, de Dezeen Award voor Architectuur in de categorie ‘rebirth projects’,  en de prijs voor creatief hergebruik van het World Festival of Interiors. 

Gaat dat zien dus, en dat wilden niet alleen Tilburgers: meer dan duizend rondleidingen zijn in 2019 verzorgd. Ook de speciale tak 'gastvrijheid en toezicht’ is belegd bij de bibliotheek, die beheert  immers het publieke deel van het gebouw. Dat vergt wel extra kosten, ook omdat het gebouw aanzienlijk groter is dan het oude onderkomen en bovendien ruimere openingstijden kent. De gemeente trekt hiervoor voor komend jaar 290.000 euro extra uit. Voor  2019 wordt 124.000 euro bijgepast. 

  1. Week na een ‘cursus alcohol en geweld’ slaat P. hotelportier in elkaar: ‘ik had echt veel gedronken’
    PREMIUM

    Week na een ‘cursus alcohol en geweld’ slaat P. hotelpor­tier in elkaar: ‘ik had echt veel gedronken’

    TILBURG - Een week nadat de verdachte een cursus van justitie over de combinatie alcohol en geweld heeft gevolgd, gaat het weer fout. Eind 2017 slaat S.P. (24) samen met een vriend de bewaker van het City Hotel in Tilburg helemaal in elkaar. Of de verdachte dan niets heeft geleerd, wil de politierechter in Breda weten. ,,Ik kan me echt niets herinneren van die avond. Ik had echt heel veel gedronken.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.