Volledig scherm
Bij Domino's aan de Paleisring staan zeven fietsen. ,,Het gaat ten koste van de toegankelijkheid van de stad, de verkeersveiligheid en de uitstraling van het centrum”, aldus een woordvoerder van de gemeente. © Jan van Eijndhoven

‘Het loopt de spuigaten uit’, gemeente gaat eind maken aan fout gestalde bezorgscooters en -fietsen

Ma 1 juli: De gemeente Tilburg heeft het gehad met de wildgroei van verkeerd geparkeerde bezorgfietsen en -scooters in de Tilburgse binnenstad. Ondernemers krijgen nog tot 1 oktober om op orde op zaken te stellen.

Steeds meer ondernemers in de binnenstad starten een bezorgservice. Daardoor staan er op steeds meer plekken scooters en fietsen voor de deur. ,,Op sommige plekken loopt het de spuigaten uit”, zegt een woordvoerder van de gemeente. ,,Het gaat ten koste van de toegankelijkheid van de stad, de verkeersveiligheid en de uitstraling van het centrum.”

‘Beroep op creativiteit’

Quote

Op sommige plekken loopt het de spuigaten uit

Woordvoerder gemeente

Op sommige plekken blijft er nog maar een dun reepje trottoir over, dat speelt bijvoorbeeld mensen in een rolstoel parten. In 2016 werd er al een stallingsverbodzone in de binnenstad ingesteld, in 2017 werd die uitgebreid. Tot nu toe werd die zone niet strikt gehandhaafd, maar daar komt per 1 oktober verandering in.

,,Ze kunnen worden gestald in de fietsensenstallingen, blauwe vakken en scootervakken”, aldus de woordvoerder. Of dat gaat lukken? Sommige ondernemers hebben een flinke vloot. ,,Dat is aan de ondernemers. We doen een beroep op hun creativiteit.”

Bezwaar maken

Ondernemers zelf zien het zwaar in. Bij Johnny’s Burger Company aan het Pieter Vreedeplein staan vijf fietsen en een scooter voor de deur. ,,Wij gaan bezwaar maken, ik ga kijken of we dit wettelijk aan kunnen vechten”, zegt Can Bilgim van Johnny’s Burger. ,,We zijn voor 60 procent van onze inkomsten afhankelijk van bezorgen.” 

Bilgim ziet geen andere optie dan het recht voor de deur parkeren: de fiets- en scootervakken zitten bijna altijd vol. ,,Dat ze maar eens een prioriteit maken van de volle vuilnisbakken, dat is pas een probleem.”

Quote

We zijn voor 60 procent van onze inkomsten afhanke­lijk van bezorgen

Can Bilgim

Bij Domino’s Pizza aan de Paleisring staan zeven fietsen naast de zaak. De bedrijfsleider verwijst naar de woordvoerder van de pizzaketen. ,,We kunnen de fietsen een stukje naar achter zetten, dan staan ze onder de luifel. Dat mag van de gemeente”, weet de woordvoerder te melden.

Bij Sushipoint staan er vijf bezorgfietsen tegen de gevel. De zes scooters staan netjes in de scootervakken die naast de zaak zijn aangelegd. ,,Het parkeren van de fietsen wordt dan een probleem”, zegt de bedrijfsleider. Hoe ze dat gaan oplossen, is nog niet bekend. ,,Dat is aan het hoofdkantoor.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.