Volledig scherm
Varkenshouderij van Van de Wouw aan de Oisterwijksebaan in Heukelom © Tom Tacken

Heukelomse varkensboer Van de Wouw maakt zich op voor nieuwe strijd met gemeente Oisterwijk

UPDATEOISTERWIJK - De Heukelomse familie Van de Wouw gaat een nieuwe juridische strijd met de gemeente Oisterwijk aan. De weigering van de gemeenteraad om mee te werken aan uitbreiding van haar varkenshouderij aan de Oisterwijksebaan 6 leidt tot een schadeclaim.

Die mededeling donderdagavond van wethouder Peter Smit (AB) werd een dag later bevestigd door Jeroen van de Wouw, een van de twee zonen van Henk van de Wouw.

De familie trof Oisterwijk deze week al bij de Raad van State. Een bv van haar, Kavar genaamd, exploiteert een varkenshouderij pal onder een van de vier windturbines langs de A58. Voor de rust in de bedrijfswoning eist Kavar dat de turbine ‘s nachts stil wordt gezet.

Aan de Oisterwijksebaan wil de familie haar varkenshouderij uitbreiden. Twee keer eerder staakten de stemmen in de gemeenteraad. Donderdag viel wel een besluit. Een meerderheid van PGB en PrO weigerde een ontwerpverklaring van geen bedenkingen af te geven. Die heeft het college nodig om de ondernemer een omgevingsvergunning te kunnen verlenen.

‘Goede ruimtelijke ordening’

Volgens wethouder Smit is sprake van een ‘goede ruimtelijke ordening’ en voldoet de boer aan alle regels. De leefomgeving ging door de modernisering van het bedrijf er juist op vooruit.

PGB en PrO bleven echter bij hun standpunt dat de intensieve veehouderij in Oisterwijk een ‘duurzame krimp’ moet laten zien. Van de Wouw wil zijn aantal varkens verdubbelen naar 18.000 (merendeels biggen). De actualiteit rondom de uitstoot van stikstof was voor PGB en PrO extra reden om nee te verkopen.

In de Oisterwijkse gemeenteraad stelde de VVD, die om hoofdelijke stemming vroeg, dat de gemeente zich als een betrouwbare overheid moet gedragen. Dat zou niet het geval zijn nu zonder goede redenen de boer een ruimtelijke procedure werd geweigerd. Ook Algemeen Belang en CDA schaarden zich achter de uitbreidingsplannen.

VVD’er Con van Beckhoven en de eenpitter Jan de Laat waren afwezig, waardoor er 10 stemmen tegen en 9 stemmen voor werden uitgebracht.

Brand in Kruisland

De familie Van de Wouw heeft aan de Dijkweg in Heukelom nog een varkensbedrijf. Ook in het West-Brabantse Kruisland is ze actief. In 2016 stierven 2000 varkens daar in een brand. Van de Wouw mocht een jaar later een nieuwe stal met meer varkens terugbouwen.

Volledig scherm
De windturbines langs de A58 op de gemeentegrens van Oirschot en Oisterwijk. © Kees Martens

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.