Volledig scherm
Het gemeentehuis van Hilvarenbeek. © BD

Hilvarenbeek: 'Kijk ook naar België voor opvang arbeidsmigranten’

HILVARENBEEK - Om een snelle oplossing te vinden voor de huisvesting van arbeidsmigranten, moeten de gemeenten in Midden-Brabant ook buiten de eigen regio en zelfs over de landsgrens gaan kijken. Die suggestie doet de gemeente Hilvarenbeek aan de partners in de regio Hart van Brabant. Concrete locaties worden echter niet genoemd.

De behoefte aan woonvoorzieningen voor arbeidsmigranten in de regio Midden-Brabant is nijpend. Tot 2025 moet er voor zo’n 16.000 tot 21.000 arbeidsmigranten korte of tijdelijke huisvesting worden gecreëerd. Iedere gemeente in de regio heeft een eigen huisvestingsopgave. In Waalwijk werd deze zomer al een campus voor 400 arbeidsmigranten geopend en ook in Tilburg wordt inmiddels werk gemaakt van de huisvesting. In Hilvarenbeek ging de politiek tot op heden echter weinig voortvarend om met de forse opgave.

Maximaal 200 personen

Het Beekse college heeft nu een notitie opgesteld waarin een aantal uitgangspunten voor de opvang van arbeidsmigranten zijn opgenomen. Zo wil Hilvarenbeek alleen tijdelijke arbeidsmigranten opvangen en niet meer dan 200 personen per locatie. De gemeente kiest bovendien voor locaties buiten de dorpskernen, voor de duur van maximaal 10 jaar. Hilvarenbeek denkt ‘gezien de urgentie’ aan locaties met bestaande bebouwing en infrastructuur, maar noemt ook vrijkomende agrarische bedrijven als mogelijke huisvesting. 

Hilverhoeve

In de notitie worden geen concrete locaties genoemd. In 2017 kwam projectontwikkelaar Roozen van Hoppe met een plan voor een ‘dorpje’ voor 600 arbeidsmigranten bij de Hilverhoeve in Hilvarenbeek. Door het uitgangspunt van het Beekse college om per locatie maximaal 200 personen op te vangen, lijkt dit plan van de baan. Het college in Hilvarenbeek zegt zelf overigens niet actief op zoek te zullen gaan naar opvanglocaties, maar staat open voor initiatieven.

Volledig scherm
De campus voor arbeidsmigranten in Waalwijk. © Sylvia van de Ven / BD
  1. Floor Westerburgen is nieuwe directeur van Stichting Ateliers Tilburg

    Floor Westerbur­gen is nieuwe directeur van Stichting Ateliers Tilburg

    TILBURG - Floor Westerburgen is de nieuwe directeur van Stichting Ateliers Tilburg. Ze volgt Alex van Zundert op, die de stichting elf jaar leidde. Westerburgen was in het verleden verantwoordelijk voor het pr- en communicatiebeleid van het Textielmuseum en beschikt over een breed netwerk in de culturele sector. Ze gaat deze nieuwe functie vervullen naast haar huidige werkzaamheden bij het Theresialyceum. Van Zundert (69) draagt het stokje met ingang van 1 december over.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.

Poll

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

  • Een centrale vuurwerkshow, alleen in het gebied daaromheen een verbod. (7%)
  • Een centrale vuurwerkshow, een vuurwerkverbod in de hele stad. (33%)
  • Vuurwerkshows op meerdere plekken in de stad, verder overal een vuurwerkverbod. (32%)
  • Doorgaan op bestaande weg: vuurwerk mag overal, behalve in enkele vuurwerkvrije zones. (28%)
824 stemmen