Volledig scherm
Het gemeentehuis van Hilvarenbeek. © BD

Hilvarenbeek wil geen Real Madrid worden

HILVARENBEEK - De reservepotjes in Hilvarenbeek zijn goed gevuld, maar door de forse lening voor de bouw van de nieuwe sportaccommodatie aan De Roodloop moet de gemeente ervoor waken dat de schulden niet al te ver oplopen. Dat blijkt uit de begroting 2019 die het Beekse college van B en W heeft gepresenteerd.

Politiek gezien valt er weinig aan te merken op de nieuwe begroting in Hilvarenbeek. De komende vier jaar kan de gemeente positieve cijfers schrijven. Van een bescheiden 6.000 euro in 2019 tot bijna 350.000 euro in 2021 en ruim twee ton in 2022. De reserves zijn voldoende gevuld en er is genoeg eigen vermogen om tegenvallers op te vangen. 

Geen vuiltje aan de lucht in Beek? Toch wel. De verhouding tussen eigen en vreemd vermogen staat onder druk. Voornaamste oorzaak: de lening van 7 miljoen euro die de gemeente afsloot voor de bouw van de nieuwe sportaccommodatie. Een reden tot zorg is het volgens burgemeester Ryan Palmen nog niet, maar de portefeuillehouder financiën stelt dat voorzichtigheid is geboden bij nieuwe, grote investeringen.

Politiek oordeel

Quote

Als je kijkt naar de cijfers zien we dat de verhouding tussen eigen en vreemd vermogen de afgelopen tijd is verslech­terd.

Burgemeester Ryan Palmen

,,Of we er financieel goed of slecht voor staan is niet alleen een politiek oordeel", zegt Palmen. ,,Als je kijkt naar de cijfers zien we dat de verhouding tussen eigen en vreemd vermogen de afgelopen tijd is verslechterd. We moeten ervoor waken dat er een disbalans ontstaat tussen eigen bezit en schulden." Als voorbeeld wijst hij naar de topclubs in het Spaanse voetbal. ,,Die clubs hebben dure spelers met korte contracten op het veld staan, maar ondertussen hebben die clubs ook honderden miljoenen schuld. Nu is Hilvarenbeek gelukkig geen Real Madrid, maar het is wel een aandachtspunt."

Betekent dit dat nieuwe ambitieuze plannen, zoals een multifunctioneel centrum in Haghorst, bij voorbaat onbespreekbaar zijn? Dat is volgens Palmen niet het geval. De gemeente heeft ook nog altijd een structureel eigen vermogen dat ruimte biedt voor investeringen. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.