Volledig scherm
Milko Huijben (links) van Hilverjazz en Bartho van Straaten, programmeur van Paradox in Tilburg, hebben opnieuw de handen ineengeslagen voor Hilverjazz in Hilvarenbeek. © Erik van Hest

Hilverjazz: de sfeer van Hilvarenbeek en het kwaliteitsstempel van Paradox

HILVARENBEEK - Voor het derde jaar hebben Hilverjazz en jazzpodium Paradox de handen ineengeslagen om een swingend festival neer te zetten in cultureel centrum Elckerlyc in Hilvarenbeek. Vanaf volgend jaar willen ze ook de kinderharten veroveren met de wondere wereld van jazz.

Volledig scherm
Pianist Ruben Hein treedt op in de grote zaal, samen met het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO). Een big band van ongeveer 20 muzikale toptalenten. © Yani

De latin jazz van Zuco 103 en Timbazo, de avontuurlijke muziek van Teus Nobel Liberty Group of de hammond soul van Montis Goudsmit & Directie. Het zijn maar een paar van de acts die zaterdag 23 november te zien zijn op de drie podia van Elckerlyc in Hilvarenbeek. Het programma van de derde editie van Hilverjazz kenmerkt zich door veelzijdigheid, maar ook door kwaliteit. Met dank aan het netwerk van programmeur Bartho van Straaten, bekend van jazztempel Paradox in Tilburg.

,,Toen wij Paradox vroegen om partner te worden van Hilverjazz, was het borgen van de kwaliteit een belangrijke voorwaarde van Bartho”, vertelt Milko Huijben, een van de initiatiefnemers van het Beekse festival. Voor Van Straaten paste Hilverjazz juist goed bij de ambitie van Paradox om op meerdere locaties zichtbaar te zijn. Zo werden beide partijen het snel eens over wat Hilverjazz moest worden. Nu, drie jaar later, heeft het festival zich al ruimschoots bewezen. De keuze voor de maand november, na het festivalseizoen, bleek bovendien een gouden zet.

Perfecte locatie

,,Elckerlyc is ook een perfecte locatie”, zegt Van Straaten. ,,Je hebt er de grote zaal voor groove en toegankelijke, dansbare acts. Dan heb je de kleinere ensemblezaal voor wat meer avontuurlijke muziek en de foyer voor intieme optredens.” Huijben: ,,En met directeur Hans van der Sanden van Elckerlyc heb je iemand die niet alleen faciliteert maar ook echt meedenkt.”  

Zo werden de eerste twee edities een succes en is ook de derde editie bijna uitverkocht. Maar Huijben en Van Straaten denken al volop aan 2020. Dan moet het festival zich uitbreiden met een muziekproject voor kinderen in groep 6 van de basisschool. ,,Jazz is de ultieme kindermuziek”, zegt Van Straaten. ,,Speels, verrassend, grappig. Met een trombone kun je een geweldige scheet laten.” Huijben: ,,In samenwerking met de scholen en het muziekonderwijs willen we drie lessen geven met de thema's ritme, dans en improvisatie. Met daarna een uitvoering.”  

Maar eerst is er 23 november dus weer Hilverjazz. Van Straaten: ,,De sfeer in Hilvarenbeek, met zijn rijke muziek- en cultuurhistorie, is uniek. Dat draagt zeker bij aan het succes van Hilverjazz.”

Volledig scherm
Zuco103 stond eerder op North Sea Jazz en is een van de grote namen op Hilverjazz. © Hilverjazz

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.