Als je op elke cent moet letten.
Volledig scherm
Als je op elke cent moet letten. © Dirk Jan Gjeltema

Historisch: nieuwe lijn armoedebeleid in Tilburg

TILBURG - Gedenkwaardig besluit Tilburgse gemeenteraad: traditioneel armoedebeleid gaat op de schop. Raad looft lef wethouder Lahlah, maar ‘eerst zien, dan geloven'. 

Armoedebeleid houdt armoede in stand. Pas als je naast mensen gaat staan en drempels wegneemt, kunnen ze die zelf doorbreken. De Tilburgse gemeenteraad, die zich jaren inspande voor zo ruimhartig mogelijke steunverbanden voor minima, stemde maandagavond in met die nieuwe lijn van wethouder Lahlah (bestaanszekerheid).    

Dat ging niet zonder spanning. Want in haar nieuwe beweging’ schrapt Lahlah vanaf  2021 ook in regelingen, vooral voor inkomens op 130 procent van het bestaansminimum. Met een reeks moties en amendementen trachtten partijen ‘een zachte landing’ te garanderen en bij te sturen. 

Spannend

De PvdA, de SP en de LST kregen geen meerderheid voor voorstellen om eventueel pas te korten als het maatwerk voor de eerste vijftig huishoudens blijkt te werken. ,,Spannend of dat het geval is. Eerst zien dan geloven”, zei Linda Oerlemans (ONS Tilburg). Marti de Brouwer (CDA) had er ‘slecht van geslapen. ,,Als het volgend jaar fout gaat, vindt u mij alsnog aan uw zijde”, beloofde hij de PvdA en de SP. Zij stemden als enige tegen de nieuwe aanpak. ,,Dit kost kwetsbare huishoudens zeker 340 euro per jaar: onacceptabel”, zei Yusuf Celik (PvdA). 

In haar aanpak moet Lahlah elke denkbare drempel zien te slechten, zo bepleitten GroenLinks en D66 per motie. Stress, schaamte, moeite met taal zijn in de praktijk vaak hinderpalen. ,,Ik sta hier voor de alleenstaande moeder die de 29 regelingen waar ze recht op heeft niet kan bolwerken. En voor de man die niet in de rij van de Voedselbank durft te gaan staan”, zei Liesje Carlier (GroenLinks).  

Vinger aan de pols

De raad kan de vinger stevig aan de pols houden. Lahlah beloofde voor een uitvoeringsplan met meetbare doelen te komen en maakt inzichtelijk wat inkomenseffecten zijn voor de minima. Van de Klijnsmagelden voor specifiek kinderen in armoede wordt volgend jaar 850.000 euro ook gericht aan hen besteed. 

Ondanks de twijfel over de effecten voor sommige arme Tilburgers, is de raad overtuigd van de visie. ,,We vinden het allemaal onverteerbaar dat 14 procent van de Tilburgers in armoede leeft”, aldus Carlier, ,,maar het moet anders: mensen laten voelen dat iemand meezoekt naar licht aan het einde van de tunnel.” Er komt zelfs een lobby om ook het Rijk te overtuigen van deze aanpak. ,,Anders blijft het dweilen met de kraan open.”  

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.