Hitte op de Tilburgse kermis: geen seniorenbingo, wel gratis water voor iedereen

TILBURG - Ze zijn wel wat gewend op de Tilburgse kermis, dus echt zorgen maken ze zich niet over de voorspelde hitte van deze week. Met temperaturen van boven de 35 graden moeten bezoekers zich extra goed voorbereiden. Exploitanten en horeca helpen een handje, door gratis water uit te delen. 

De meest kwetsbare groep wordt extra beschermd. De traditionele kermisbingo op donderdagmiddag gaat daarom niet door. De organisatie vindt het niet verantwoord om 150 ouderen met zulke temperaturen in de Bierhal te zetten. Er wordt nog wel gekeken naar een alternatieve datum en locatie. 

Roze Maandag

Met Roze Maandag geldt dit hitteprotocol nog niet, dan blijven de temperaturen rond de 25 graden schommelen. Maar vanaf dinsdag, als het naar verwachting warmer dan 30 graden wordt, is overal gratis water te krijgen. 

Daarnaast roept de gemeente mensen zelf op om verantwoordelijkheid te nemen. Goed smeren is belangrijk, net als het opzoeken van schaduwplekken. 

Met de attracties worden geen problemen verwacht. Die kunnen wel tegen een beetje warmte. Er worden ook geen extra controles gehouden. Exploitanten draaien vooraf gewoon een proefrondje, en zorgen er zelf voor dat de boel blijft draaien. 

Vuurwerk

Het afsluitende vuurwerk in de Piushaven lijkt niet in gevaar te komen door de warmte. In heel Brabant geldt een vuurwerkverbod, maar omdat het Tilburgse vuurwerk op het water plaatsvindt is er wel wat mogelijk. De gemeente gaat er vanuit dat het net als vorig jaar door kan gaan. Daarvoor wordt vuurwerk gebruikt waarvan de vonken niet ver weg vliegen, maar in het water van de Piushaven vallen. 

Volledig scherm
Op de Tilburgse kermis zijn ze wel wat gewend met de hitte. Mensen worden daarom aangeraden zelf verkoeling te zoeken. Bijvoorbeeld in een frisse attractie. © Tim Rijnhout / PVE

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.