Het plaatsnaambord van Gilze, gemeente Gilze-Rijen. Het hitterecord voor Nederland is na 75 jaar verbroken. In Gilze-Rijen werd op 25 juli een temperatuur van 40,7 graden gemeten.
Volledig scherm
Het plaatsnaambord van Gilze, gemeente Gilze-Rijen. Het hitterecord voor Nederland is na 75 jaar verbroken. In Gilze-Rijen werd op 25 juli een temperatuur van 40,7 graden gemeten. © ANP

Hittewimpel komt tóch naar Gilze en Rijen

GILZE EN RIJEN - De historische hittewimpel komt vrijdag tóch naar de gemeente Gilze en Rijen. Dat laat gemeentewoordvoerder Stephan Hoek donderdagmiddag weten. Ingrid Langen, directeur van de Culturele Centra Gilze en Rijen, reist vrijdag af naar Warnsveld om de wimpel namens het college in ontvangst te nemen.

Warnsveld, tot 25 juli houder van het nationale warmterecord, was donderdag zeer teleurgesteld omdat ze de wimpel niet aan de burgemeester of een van de wethouders van Gilze en Rijen konden overdragen. De wimpel werd 75 jaar geleden door de KNMI cadeau gedaan aan huisarts Jan Thate, destijds de onofficiële weerman van Warnsveld. Hij was degene die de recordtemperatuur van 38,6 graden vaststelde. Op 24 juli werd dat record verbroken in de gemeente Gilze en Rijen, waar het toen 38,8 graden werd. Een dag later werd het zelfs 40,7 graden in de gemeente.

Warnsveld had de wimpel, en daarmee het recordhouderschap, op vrijdag 23 augustus aan burgemeester Jan Boelhouwer of een van zijn wethouders willen overdragen tijdens de herdenking van het record. Maar de agenda van het college van B en W liet dat niet toe. 

Verheugd

Ingrid Langen las de berichtgeving hierover en nam meteen contact op met burgemeester Boelhouwer. Langen, die cultuur en cultureel erfgoed in haar portefeuille heeft, bood aan in zijn plaats naar Warnsveld af te reizen om namens het college van B en W de wimpel in ontvangst te nemen. ,,Het is natuurlijk  hartstikke mooi dat dat Warnsveld de wimpel wil overdragen. De burgemeester reageerde zeer verheugd en zei: ‘Geef ze vooral de boodschap dat ik binnenkort zelf ook nog langskom.’ ” Langen zal de wimpel na ontvangst aan het college overhandigen. 

Wat er vervolgens met de wimpel gebeurt is nog niet duidelijk. Woordvoerder Hoek: ,,Daarover moeten we nog overleggen, maar het is wel duidelijk dat de wimpel een belangrijke plek krijgt.”

De organisatie van de herdenking was donderdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar, maar is volgens Hoek ‘erg verguld met de ontwikkelingen’.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.