Volledig scherm
Jack van Gulik in zijn stomerij aan het Koningsplein. ,,Ik ben er confuus van." © Bas Vermeer

Hoe een kleine Tilburgse stomerij in de knel raakt door het Europees aanbesteden: ‘Gezond verstand komt op de tweede plaats’

Za 9 feb: Met zijn kleine stomerij aan het Koningsplein had ondernemer Jack van Gulik er zo’n mooi werk aan: het reinigen van de gemeentelijke werkkledij. Maar ja, de klus groeit en moet nu opeens Europees aanbesteed worden. Exit Van Gulik die - als kleine middenstander - niet aan de eisen kan voldoen. ,,Ik ben er confuus van.”

Quote

Ik kreeg een 39 pagina's tellende aanbeve­lings­lijst met punten waar ik aan moet voldoen

Jack van Gulik

,,We reinigen al jaren voor de gemeente, de kleding van de BOA's en receptie bijvoorbeeld”, vertelt de ondernemer. ,,Een paar weken geleden kreeg ik een telefoontje. Dat ze erg tevreden zijn, maar ja, dat ze het nu Europees moeten gaan aanbesteden omdat het boven een bepaald bedrag uitkomt. Ik kreeg een 39 pagina's tellende aanbevelingslijst met punten waar ik aan moet voldoen.”

Bent u in het bezit van een elektrische auto? Is uw machine van de generatie 2019? Hij lacht: ,,Een elektrische auto heb ik niet, ik ga altijd met de fietskar naar het gemeentehuis. Als er iemand milieuvriendelijk is.... Maar dat staat er niet in. Duurzaamheid zit in een tunnelvisie, het gezond verstand komt op de tweede plaats.”

Onbetaalbaar voor middenstand

Europees aanbesteden
De gemeente is verplicht om overheidsopdrachten die een bepaald bedrag te boven gaan uit te schrijven via een Europese aanbesteding. Het uitgangspunt is dat elke aanbieder in de hele EU een eerlijke kans heeft om een opdracht te verwerven. Als een stadsbestuur in Italië bijvoorbeeld een tunnel wil laten bouwen, mogen ze die opdracht niet onderhands aan een plaatselijke aannemer geven.

De conclusie die Van Gulik trekt: ‘U wordt bedankt en misschien lukt het volgende keer weer wel.’ ,,Dit kan niet de bedoeling zijn, In het Europese reglement van aanbesteding staat duidelijk vermeld dat kleine bedrijven een reële kans moeten krijgen. Ik ben verplicht om te investeren, wil ik aan de de voorwaarden van de aanbestedingslijst voldoen. Het aanbesteden zal in principe wel werken, maar de kosten en risico’s die daarmee gemoeid zijn, dat is onbetaalbaar voor de kleine middenstand.”  

Het is niet voor het eerst dat het Europees aanbesteden een zure smaak met zich meebrengt voor lokale ondernemers in Tilburg. Zomer 2017 bleek de catering van de gemeente, omdat er zoveel geld mee gemoeid is, ook Europees te worden aanbesteed. Een cateraar uit Asten sleepte die aanbesteding binnen. De cateraar liet de broodjes in Breda smeren en stuurde ze vervolgens met een busje 30 kilometer naar Tilburg. Lokale ‘broodjesondernemers’ moesten er om lachen (niet op de goede manier). 

Van Gulik is niet boos, maar hij wil wel aan de gemeente meegeven hoe hij zich voelt. ,,We leggen het in deze tijd al snel af tegen de grote bedrijven. Als die gunfactor er voor de kleine middenstand niet is, kunnen we wel inpakken.”

‘Ongelofelijk vervelend’

Quote

We zijn hartstikke tevreden over het werk van Van Gulik, maar het Europees aanbeste­den is wettelijk verplicht. Daar kunnen we ons niet aan onttrekken

Wethouder Oscar Dusschooten

,,Ik snap zijn gevoel, laat ik vooropstellen dat ik het ongelooflijk vervelend vind”, zegt Wethouder Oscar Dusschooten (economie, dienstverlening). ,,Ik heb zelf een MKB-achtergrond, weet dat elk dubbeltje en kwartje telt. We zijn hartstikke tevreden over het werk van Van Gulik, maar het Europees aanbesteden is wettelijk verplicht. Daar kunnen we ons niet aan onttrekken.”

Dusschoten zegt dat het voor de gemeente en hemzelf een leermoment is. ,,We gaan kijken of de afdeling dienstverlening of economie in de toekomst meer kan betekenen voor lokale ondernemers. Dat we ondernemers begeleiden als ze de afweging moeten maken of ze wel of niet meedoen aan een Europese aanbesteding.”

  1. Betogers leggen vliegveld Barcelona plat: ‘We konden niet eens in de buurt komen’

    Betogers leggen vliegveld Barcelona plat: ‘We konden niet eens in de buurt komen’

    TILBURG/BEGUR - De uitspraak van het Spaanse Hooggerechtshof leidde maandag tot hevige protesten in Spanje. Betogers hebben de wegen naar het Internationale vliegveld El Prat in Barcelona platgelegd en inmiddels zijn duizenden betogers onderweg naar het het Madrileense vliegveld Barajas-Adolfo Suárez om hetzelfde te doen. Boy Hulsteijn wilde na een reünie met zijn Brabantse familie aan de Costa Brava maandagavond terug naar Amsterdam, maar dit werd hem onmogelijk gemaakt. ,,We dachten dat het wel mee zou vallen, maar de hele pleuris is ontketend.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.