Volledig scherm
Op 18 september 1944 crashte een B-24J bommenwerper in een weiland bij Biezenmortel. Negen van de tien bemanningsleden kwamen om. © Zeus Hoenderop

Hoe een vliegtuigcrash uit WOII tot kunst in de kapel van Huize Assisië leidt

BIEZENMORTEL - 'I'll be seeing you' heet de kunstzinnige tentoonstelling die de Tilburgse kunstenaar Zeus Hoenderop in opdracht van zorgverlener Prisma in de kapel van Landpark Assisië heeft samengesteld. 

'I'll be seeing you' is ook de songtitel (uitvoering Billie Holiday) die de bemanningsleden van een B-24J op de neus van hun bommenwerper hadden geschreven. Op 18 september 1944 crashte het vliegtuig in een weiland bij Biezenmortel. Eén van de tien bemanningsleden, Frank DiPalma, kwam er levend uit. Hij werd door toegestroomde boeren op een brancard naar Huize Assisië gebracht.

Het verhaal is voor Hoenderop meer dan geschiedenis. Hij gebruikt het om 'het onzichtbare zichtbaar' te maken. Zoals DiPalma verborgen werd gehouden, zo werden ook mensen met een verstandelijke beperking buiten de samenleving geplaatst.

De tentoonstelling die Hoenderop aan het oorlogsverhaal wijdt, opent zaterdag 23 september en eindigt op 26 oktober, de dag waarop Huize Assisië en daarmee ook Frank DiPalma bevrijd werden.

Maandag 18 september  wordt eerst een herdenkingsplaquette onthuld bij het Dorpshuis op Landpark Assisië. Voor Hoenderop wordt DiPalma zo herenigd met zijn kameraden. ,,Anders dan de negen heeft Frank DiPalma een leven op kunnen bouwen. Maar die crash heeft hem wel getekend." 

Voor zijn project interviewde Zeus Hoenderop de dochter van dokter Veraart, die zich op Huize Assisië over de brandwonden van Frank DiPalma ontfermde.

In het Brabants Dagblad van zaterdag staat een achtergrondverhaal over de tentoonstelling van Zeus Hoenderop rond het oorlogsverhaal van Frank DiPalma.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.