Volledig scherm
Het varken Francis Bacon © Kim Pattiruhu

Honderd kilo, tweeduizend fans: álles aan het roze fotomodel Francis Bacon blijft groeien

Woe 30 jan: Net als zijn fanclub, blijft het Tilburgse huisvarken Francis Bacon maar groeien. Tweeduizend fans heeft het varken extraordinaire inmiddels wereldwijd. En Bacon zelf tikt inmiddels zo’n 100 kilo aan. ,,We hopen dat Frans nu echt uitgegroeid is, maar ja, die hoop hadden we eerder ook al”, vertelt eigenaresse Kim Pattiruhu. 

Samen met vriend Niek van Hulten adopteerde de fotografe eind 2014 het mini-varken. Met het idee dat hun varken ook echt mini zou blijven. ,,Zoals veel baasjes dat denken als ze zo'n varken in huis halen.”

Maar Frans is allang geen kleine jongen meer, buiten in de tuin staat de reus rijstkorrels te eten. Twee kauwen springen eromheen. Frans is een bakbeest geworden, maar laat hem dat vooral niet horen. Het is een gevoelig dier.

(Verhaal loopt onder de foto's door)

Volledig scherm
© Kim Pattiruhu

Peuterpuber

,,Hij wordt in mei vijf jaar oud, qua gedrag is het nu een peuterpuber", vertelt Kim. ,,Francis kan vijftien tot twintig jaar oud worden. Hij zal nu nog vooral in de breedte groeien. Al dachten we dat Frans een paar jaar geleden, toen zijn gewicht op 63 kilo zat, al was uitgegroeid. Hij zit nu in de lente van zijn leven." 

Met zijn gewicht groeit ook de schare fans. De roze heerser van de Capucijnenstraat - waar 'ie woont - heeft op Facebook alleen al tweeduizend fans. In veertig verschillende landen: tot aan Zambia, Iran, Taiwan en Noorwegen toe. Er zitten veel Tilburgse fans tussen, maar ook in Rotterdam en Amsterdam is het varken extraordinaire populair. Vooral onder vrouwen: zo'n 71 procent van zijn volgers.

Volledig scherm
© Kim Pattiruhu

Roze berg

Als je 'm zo ziet scharrelen in de tuin lijkt het een onhandelbare roze berg. Kan -ie nog mee in de auto? Kim: ,,Twee weken terug stond ik op de hei en wilde -ie niet meer terug de auto in. Dan sta je daar dus ruzie te maken met een varken dat alles bij elkaar gilt. Dat je denkt 'Ja jongen we staan nu bij Poppel, we gaan ook niet even teruglopen'." Niek: ,,Hij is heel gevoelig, als je het verkeerde signaal afgeeft, zet hij zijn hakken in het zand." Lachend: ,,En dan is het best een groot beest."

Groot, maar fotogeniek. Als -ie met een kleedje om tegen de verwarming aan ligt, een appel op zijn snuit balanceert of onder een parasol schuilt. Vorig jaar exposeerde Kim met een fotoserie van Francis in Middelburg, het varken stond model voor het merk van een veganistische pommade. Zelf heeft ze - naar schatting - inmiddels meer dan 10.000 foto's van Francis.

Waarom mag duidelijk zijn:

Volledig scherm
Het varken Francis Bacon © Kim Pattiruhu
Volledig scherm
© Kim Pattiruhu
Volledig scherm
Het varken Francis Bacon © Kim Pattiruhu
Volledig scherm
Het varken Francis Bacon © Kim Pattiruhu

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.