Volledig scherm
Monumentale panden aan de Vrijthof. © BD

'Hoogste tijd voor nieuw erfgoedbeleid in Hilvarenbeek'

HILVARENBEEK - Het is hoog tijd voor een nieuw cultuur- en erfgoedbeleid in Hilvarenbeek. Dat stelt de Heemkundige Kring Hilvarenbeek en Diessen in een adviesnota die het aan de Beekse politiek heeft overhandigd. In het document doet de heemkundekring een groot aantal aanbevelingen voor een nieuwe erfgoednota.

Het huidige erfgoedbeleid in Hilvarenbeek is verspreid over verschillende beleidsstukken en afdelingen. Dat zorgt soms voor onduidelijkheid. De heemkundekring pleit daarom voor een nieuw, allesomvattend erfgoedbeleid waarin afspraken en verantwoordelijkheden scherper zijn vastgelegd. 

De huidige monumentencommissie moet volgens de heemkundekring vervangen worden door een Erfgoedcommissie, die gevraagd en ongevraagd het college van B en W kan adviseren over erfgoedkwesties. Peter Geraerts van Heemkundige Kring 'Ioannes Goropius Becanus': ,,Zo'n Erfgoedcommissie moet meer zeggenschap krijgen. De huidige monumentencommissie gaat bijvoorbeeld niet over immaterieel erfgoed."

Een van de aanleidingen voor de heemkundekring om de adviesnota op te stellen is een mogelijke gemeentelijke herindeling in de toekomst. Geraerts: ,,Wij hebben het gevoel dat zo'n herindeling er toch een keer aan zit te komen. Wanneer je als gemeente je eigen profiel en identiteit wil behouden, dan moet je dat nu alvast vastleggen." 

De heemkundekring doet ook de aanbeveling om een archeoloog in dienst te nemen bij de gemeente, eventueel samen met Goirle en Oisterwijk.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.