Han Koopmans (rechts) en Jan van Doorn, bewoners van de Heusdensebaan in Oisterwijk, ageren al jaren tegen The Inside.
Volledig scherm
Han Koopmans (rechts) en Jan van Doorn, bewoners van de Heusdensebaan in Oisterwijk, ageren al jaren tegen The Inside. © Beeld Werkt

Hoon voor wie in Oisterwijk niet tegen The Inside is: Han Koopmans ziet klacht van ‘gouden handjes’ graag tegemoet

OISTERWIJK - De strijd tegen The Inside gaat in Oisterwijk met bittere emoties gepaard. Wie aan de Heusdensebaan niet deelt in het protest tegen de ‘disco’, kan de wind van voren krijgen.

Maakt Porsche een eind aan de onvrede langs de Heusdensebaan, van oudsher een van Oisterwijks fraaiste uitvalswegen? 

,,Ik hoop het", zegt Jeroen Nouwens, die samen met zijn partner Marijke Scheerlinck snakt naar pais en vree onder de buren.

Het nieuws van vorige week voedt die hoop. Porsche wil neerstrijken op de locatie van het Insaidpand, kruising Heusdensebaan en Sprendlingenstraat. Daarmee is de toekomst onzeker geworden voor The Inside, dat sinds twee jaar evenementen houdt in het oude bedrijfsverzamelgebouw (zie BD-dossier).

Tot aan de Raad van State

De komst van The Inside ontketende een storm van protest onder bewoners van de Heusdensebaan. Tot aan de Raad van State vechten bezwaarmakers de vergunning aan voor de ‘disco’ waar ze The Inside voor houden. 

The Inside in Oisterwijk.
Volledig scherm
The Inside in Oisterwijk. © Facebook The Inside

Maar de sfeer in de buurt heeft er volgens Nouwens en Scheerlinck ook onder geleden. Wie zich niet achter het protest schaart, zou de hoon van de bezwaarmakers over zich heen krijgen. 

‘Niet tégen en niet vóór’

,,Ik ben niet tégen en niet vóór The Inside", zegt Scheerlinck. Nouwens maakt de ondernemers achter The Inside, huurders van pandeigenaar Bart van Eijndhoven, ook geen verwijten. 

,,Ze moesten weg op het KVL-terrein. Daarop zijn ze door de gemeente zonder deugdelijke inspraak van omwonenden hiernaartoe gehaald. Gevolg is dat de rest van Oisterwijk, vooral de jongeren, ons nu als zeikerds ziet. Soms komen auto's luid toeterend door de straat.”

Scheerlinck zegt twee keer overlast te hebben ervaren van bezoekers van The Inside. ,,Maar dan stap ik zelf op de ondernemers af. Daar bereik je meer mee dan een affiche achter je raam hangen.” 

Twee affiches gericht tegen The Inside, bevestigd achter een raam van een huis langs de Heusdensebaan
Volledig scherm
Twee affiches gericht tegen The Inside, bevestigd achter een raam van een huis langs de Heusdensebaan © Tom Tacken

The Inside heeft in Oisterwijk ook leven in de brouwerij gebracht, vinden beiden. Ze zijn er zelf twee keer te gast geweest, voor een Abba Tribute en dj Gerard Ekdom. 

Zonder pardon

Laat het Han Koopmans, felste actievoerder, niet horen. Hij pleegt andersdenkenden zonder pardon de mond te snoeren. Ook burgemeester Janssen moet het bij Koopmans ontgelden. 

En met succes: het huidige college erkende onlangs dat de burgemeester Koopmans en de zijnen niet van een ‘volksgericht’ had mogen betichten

Toen Scheerlinck onlangs bij het nieuws over Porsche opmerkte dat Oisterwijk al genoeg autozaken heeft, reageerde Koopmans op Facebook-pagina BD Oisterwijk Moergestel Heukelom verbeten: ‘We hebben ook meer dan genoeg tuinmannen Marijke. En die werken volkomen legaal.’

Woordenwisseling over The Inside
Volledig scherm
Woordenwisseling over The Inside © Facebook BD Oisterwijk Moergestel Heukelom

Nouwens, die voor de kost tuinen onderhoudt, trok dat op zijn fatsoen. Hij adviseerde Koopmans op zijn beurt 'iets nuttigs’ te gaan doen. Koopmans sloeg terug: ‘Laat Marijke met haar gouden handjes maar een klacht indienen.’

‘Marijke met haar gouden handjes’

Scheerlinck had tot voor kort een schoonheidssalon voor mannen aan huis. Met de 'gouden handjes’ suggereert Koopmans volgens haar dat zich in de salon ook andere praktijken voordeden.

Quote

Dat wordt moddergooi­en en daar pas ik voor

Han Koopmans

Koopmans is niet bereid zijn opmerkingen toe te lichten: ,,Dat wordt moddergooien en daar pas ik voor.” Volgens hem is er géén sprake van tweespalt in de buurt.  

Niemand heeft bedankt

Zijn kompaan Jan van Doorn voegt daar per mail aan toe dat nog niemand bedankt heeft voor de actiegroep InsaidNEE.

Aangespoord door Koopmans lieten ook andere bewoners van de Heusdensebaan het Brabants Dagblad maandag weten dat de eensgezindheid juist groot is.

Quote

Het was enorm gezellig, maar dat is voorbij

Marijke Scheerlinck

Volgens Scheerlinck en Nouwens is er wel degelijk sprake van een verziekte sfeer in de straat. Scheerlinck, Vlaamse van origine, denkt zelfs aan verhuizen. 

,,Toen ik hier kwam wonen, heb ik twee keer een straatontbijt georganiseerd om de buren beter te leren kennen. Het was enorm gezellig, maar dat is voorbij.”

Het Insaidpand ligt in het verlengde van de woningen aan de Heusdensebaan
Volledig scherm
Het Insaidpand ligt in het verlengde van de woningen aan de Heusdensebaan © Tom Tacken
The Inside huist sinds 2018 in het Insaidpand, een bedrijfsverzamelgebouw
Volledig scherm
The Inside huist sinds 2018 in het Insaidpand, een bedrijfsverzamelgebouw © Tom Tacken

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.