Volledig scherm
De boomstammen brengen de lopers uit hun ritme. © Hein Eikenaar/BD

Hop, hop, hop: lekker uit het ritme door de kou tijdens de Warandeloop

TILBURG/HILVARENBEEK - Een rijtje liggende dikke boomstammen op het zand. Hop, hop, hop. Voor de hardlopers die er overheen moeten springen is het een vervelende onderbreking. Laat dat nu precies de bedoeling zijn. 

 ,,Je moet je pas veranderen, dat maakt het lastig”, zegt Bart Vennix, directeur van de Stichting EK Cross. Het is wat de cross anders maakt dan een wegwedstrijd. Het haalt de hardlopers - de snelsten gaan met zo'n 20 kilometer per uur - uit hun ritme, het vergt een andere techniek.

Zoals de profs lopen

Een kleine 200 recreanten zagen het zaterdagmiddag wel als een uitdaging. In de kou renden ze ruim 7 kilometer over het crossparcours van de Warandeloop op het evenemententerrein van Beekse Bergen. Precies dezelfde paden waarover op 9 december ook de Europese toplopers hun wedstrijd lopen tijdens het EK Cross.

Minder populair

De cross is onder recreanten minder populair dan de wegwedstrijden. Tenminste, afgaande op het aantal inschrijvingen. Voor de 5 en 10 kilometer verschenen in totaal zo'n 750 deelnemers aan de start. Zij liepen over de verharde weg één dan wel twee rondjes om het Victoriameer. 

Volledig scherm
De start van de 5 en 10 kilometer. © Hein Eikenaar/BD

Zondag is de laatste dag van het driedaagse loopevenement. Dan verschijnen ook de professionele wedstrijdlopers aan de start.

Volledig scherm
De Warandeloop ging vrijdagavond traditioneel van start met Warande By Night. Een funloop met als thema piraten. © Beeld Werkt

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.