Volledig scherm
Basisschool De Doelakkers in Hilvarenbeek. © Google Street View

In 2020 alsnog duidelijkheid voor Doelakkers over nieuwbouw

HILVARENBEEK - De herontwikkeling de St. Jozefschool in Haghorst mag in deze begroting dan de prioriteit krijgen, volgend jaar moet ook onderzoek naar de herontwikkeling van basisschool Doelakkers weer op de agenda staan. Dat hebben HOI Werkt en VVD gisteren gezegd tijdens de begrotingsbehandeling.

De gebouwen van basisschool St Jozef in Haghorst en Doelakkers in Hilvarenbeek zijn allebei sterk verouderd en voldoen niet meer aan de normen voor modern onderwijs. De overkoepelende stichting Samenwijs Opvang en Onderwijs pleit al langer voor nieuwbouw voor beide scholen. Maar de financiële situatie van Hilvarenbeek laat de herontwikkeling van twee scholen tegelijk niet toe. De gemeente heeft namelijk te maken met tekorten die oplopen tot ongeveer een half miljoen in 2022 en 2023. 

Voor de gek houden

Quote

Je gaat mensen voor de gek houden door dingen te onderzoe­ken die je niet kunt uitvoeren.”

Clemens Veraa (CDA)

Er moesten daarom keuzes gemaakt worden gisteren tijdens de begrotingsbehandeling. Dat deden de vijf fracties op constructieve wijze, maar de scholen zorgden toch voor discussie. Het voorstel van het college om de herontwikkeling van de school in Haghorst (naar schatting 1,8 miljoen euro) de prioriteit te geven, daar kon de raad zich wel in vinden, maar VVD en HOI Werkt dienden een motie in waarin het college werd opgedragen om de herontwikkeling van Doelakkers (zo'n 4,2 miljoen) in 2020 nader te onderzoeken. Volgend jaar kunnen de financiële conclusies dan in de begroting van 2021 worden opgenomen.  

Wethouder Gerrit Overmans wilde de verwachtingen bij Doelakkers temperen. ,,Iets opnemen in de begroting betekent nog niet dat de school er ook komt.” Gemeenschapslijst, CDA en LEV stelden dan ook voor om pas iets te onderzoeken als de financiële ruimte er is. Clemens Veraa (CDA) ,,Je gaat mensen voor de gek houden door dingen te onderzoeken die je niet kunt uitvoeren.” Gon Boers (HOI Werkt): ,,Wat wij met deze motie voor ogen hebben is enkel duidelijkheid scheppen voor het onderwijs.” 

Toeristenbelasting

Volledig scherm
De raad bijeen tijdens de begrotingsbehandeling. © Erik van Hest / BD

Het college had ook voorgesteld om de toeristenbelasting in Hilvarenbeek stapsgewijs te verhogen naar het landelijk gemiddelde van 1,98 euro per toerist per overnachting. Nu ligt dat bedrag nog op 1,50 euro per overnachting. Dit voorstel stuitte eerder al op bezwaar van de stichting Ondernemend Hilvarenbeek. De sector voelde zich overvallen en het voorstel zou niet stroken met de toeristische ambities van de gemeente. Bovendien zijn veel boekingen voor 2020 al vastgelegd. De VVD kwam daarom met een ‘compromisvoorstel’ om de voorgestelde verhogingen te halveren. Dat voorstel haalde het niet. Een amendement van HOI Werkt en Gemeenschapslijst om de verhoging tot het landelijk gemiddelde pas een jaar later in te laten gaan kreeg wel steun van een meerderheid.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.