De Pagode die bij het kanaal komt te staan.
Volledig scherm
De Pagode die bij het kanaal komt te staan. © Observatorium

In de zomer staat de Pagode langs het kanaal. Wel 35 meter verder van het water

TILBURG - Kunstwerk Pagode bij het Wilhelminakanaal, ter hoogte van Reeshof,  zal nog voor de zomervakantie worden geplaatst. De opening is eind augustus, begin september. Dat zegt Peter van Gils. Hij zet zich al vijf jaar in voor realisering van het kunstwerk dat doet denken aan een Japanse tempel. Pagode komt 35 meter verder van het kanaal te staan dan oorspronkelijk het idee was. 

Van Gils nam vijf jaar geleden het burgerinitiatief voor een kunstwerk aan het kanaal nadat  bij de zwaaikom veel bomen waren gerooid. Na een oproep onder kunstenaars zijn drie ideeën geselecteerd. Inwoners van Reeshof brachten hun stem uit en kozen voor de Pagode. 

Vijf meter hoog, negen meter lang

De kosten voor het kunstwerk zijn geraamd op 100.000 euro. Dat bedrag is bijeengebracht door het Mondriaan Fonds, Prins Bernard Fonds en de stad Tilburg. Pagode is ontworpen door Observatorium uit Rotterdam en is vijf meter hoog, negen meter lang en vijf meter breed. 

Het kostte tijd voordat alle lichten op groen stonden, weet Van Gils. De omgevingsvergunning is inmiddels door de gemeente verstrekt, nu is het nog wachten op toestemming van het Waterschap. Van Gils verwacht dat die binnen twee maanden in huis is. Het kunstwerk zou oorspronkelijk tussen het fietspad en het kanaal komen te staan, maar daar is na overleg met het Waterschap vanaf gezien. De Pagode komt nu aan de andere kant van het fietspad, zo'n 35 meter dichter bij Reeshof. Bij het  bepalen van de locatie moest rekening worden gehouden met een ondiepe waterloop die daar ligt. 

Barge Terminal

Het kunstwerk komt bij de draaikom in het kanaal, in het gebied dat straks Reeshofweide gaat heten. Voor dat gebied is een plan in voorbereiding. Aan de overzijde van het water is Barge Terminal Tilburg. De vorm van de Pagode reageert op de kranen en industriële uitstraling van dat containerbedrijf. In het kunstwerk komt een schommel te hangen, bovendien komen er bankjes.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.