Volledig scherm
Daan Janssen (l) en Richard Paalman van Studio Redd nemen een voorschot op de sloop van de oude schuur waar de Black Barn, hun nieuwe kantoor moet komen. © Willem De Volder

In Goirle: nieuwbouw REDD met respect voor beekdal

GOIRLE - Black Barn, het nieuwe kantoor van Studio REDD aan de Abcovenseweg, past in het beeld waarvan ook het oude ‘t Huufke deel uitmaakt. De tuin- en landschapsarchitecten bouwen langs de Leij in Goirle met respect voor het beekdal.

Het perceel aan de Abcovenseweg 23 wordt opgedeeld in een privéwoning en een kantoor. Black Barn, noemen de compagnons Daan Janssen en Richard Paalman hun nieuwe werkplek. Met barn verwijzen ze naar het schuurkarakter van de nieuwbouw, een ontwerp van Studio Space architecten in Tilburg. Het gebouw sluit aan op de karakteristieke bebouwing. Janssen: ,,We zitten hier nu zo’n vier jaar in de voormalige boerderij en interieurwinkel Amorini. Inmiddels werken we met acht mensen op zo’n 80 vierkante meter. Veel te krap.”

Volledig scherm
De nieuwbouw © studio] [space architecten

Werkplekken

In de Black Barn beschikt Studio REDD straks, verdeeld over twee etages, over 400 vierkante meter. ,,Volwaardige werkplekken en representatieve ontvangstruimten”, kijkt Janssen vooruit. Voor de nieuwbouw gaat het voormalige tuincentrum van Janus Brock plat. Ook de bijgebouwen op het perceel van 4700 vierkante meter worden gesloopt. Er komen niet-verharde parkeerplekken en een terras aan de Leij. Zeker zo belangrijk vinden Janssen en Paalman de inrichting van de omgeving. ,,We brengen het aantal meters verharding achter het pand terug waardoor het regenwater kan infiltreren. Het wordt een visitekaartje in de vorm van een doordacht ingericht stukje natuur.’'

De heren willen het perceel inzetten om ‘de aanwezige ecologie te stimuleren’. Er worden inheemse bomen geplant, er komen heesters en hagen, een paddenpool en het geheel wordt ingezaaid met een mengsel voor een bloemrijk grasland.

‘t Huufke

De boerderij waarop de naam ‘t Huufke staat, krijgt een opknapbeurt. Janssen neemt er na de realisatie van de Black Barn zijn intrek.

Om de werkzaamheden te bespoedigen en de betrokkenheid bij de nieuwbouw te verhogen, gaat het Studio REDD-team de sloop van de voormalige kas te lijf.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.