Volledig scherm
Mariska van Outheusden in haar zaak. © Archief

In Memoriam: Het warme hart van Havana klopt niet meer

Di 18 dec: Het warme hart van sigarenspeciaalzaak Havana aan het Piusplein in Tilburg klopt niet meer. Mariska van Outheusden is zaterdagmorgen plotseling overleden op 45-jarige leeftijd. De binnenstad rouwt, maar ook ver daarbuiten. Bij hockeyclub Were Di bijvoorbeeld. Waar ze een zware stempel op het verenigingsleven drukte,  zonder op de voorgrond te willen treden.

In een stad met steeds meer gezichtsloze ketens was Havana een oase. Meer dan een eeuw oud. Een zaakje ingeklemd tussen de horecagelegenheden van het Piusplein, een winkeltje waar je zo aan voorbij loopt. Maar het was er druk, altijd. Op een goede maandag kwam er 200 man over de vloer, op een zaterdag 500. 

Niets mooiers

Quote

Ze was lief, liever, liefst

Waarom? Om de 120 soorten pijptabak, de selecties sigaren die Mariska maakte. En voor haar. De eigenaresse was altijd in voor een praatje, op de hoogte van het reilen en zeilen in de stad, immer vrolijk aan het werk. Ze kon zich niets mooiers voorstellen dan haar eigen zaak.

Zo leerden veel Tilburgers haar kennen. Maar ook omdat ze ver daarbuiten actief was. Als vrijwilliger bij hockeyclub Were Di en als fervent fan van haar club Willem II. Ze had al 30 jaar een seizoenskaart, Willem II was de enige reden waarom ze het hockey wel eens liet schieten. Social media staan vol met treurnis over haar vroegtijdige overlijden. Van verdrietige, geschrokken, bedroefde mensen. ‘Ze was lief, liever, liefst’.

Treuren in de stad

Voor Were Di was ze een icoon. Ze regelde tot in de puntjes alles voor de mini’s en bijna alle jeugdleden. Mariska kende alle kinderen bij naam, alle ouders en bijna alle opa’s en oma’s ook nog. Voor de zomer wilden ze haar bij Were Di nog tijdens een evenement eren, maar dat wilde ze zelf niet. Dit weekend stonden verschillende teams stil bij haar dood, zo speelden de mannen van Heren 1 met rouwbanden. 

Mariska werd vrijdagavond onwel, zaterdagmorgen overleed ze plots. Were Di treurt, Willem II, maar ook de binnenstad. 

Quote

De attente, lieve vrouw die aan iedereen dacht, is nu zelf in de gedachten van mensen.

Wat gaat er met Havana gebeuren? Het winkeltje leek altijd zo onverzettelijk. Terwijl de bakker, slager en drogist plaats maakten voor cafés, kreeg de tijd geen vat op de sigarenspeciaalzaak. Mariska was met Havana verweven. Ze groeide er letterlijk op. Jarenlang grensde de woonkamer aan de winkel. De drie kinderen - waaronder Mariska - stonden in de box tussen de winkelschuifdeuren. ,,Sommige klanten kennen me daar nog van, die zijn al bijna 100 jaar”, zei ze nog tijdens een interview in 2015

Bij haar thuis liggen nog 40 kerstkaarten op verzending te wachten. De attente, lieve vrouw die altijd aan iedereen dacht, is nu zelf in de gedachten van mensen.  

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.