Volledig scherm
Werk van de Britse kunstenares Sarah Lucas is dit jaar te zien tijdens Lustwarande in de Oude Warande. © Jason_Wyche/collectie Lustwarande

In Tilburg: tiende expositie Lustwarande bij de Oude Warande

VIDEOTILBURG - In de Oude Warande is dit jaar de tiende buitententoonstelling Lustwarande. In de periode van 15 juni tot en met 20 oktober is werk te zien van zesentwintig internationale kunstenaars. Het merendeel van het getoonde werk is speciaal voor Lustwarande gemaakt. De jubileumtentoonstelling (de titel is: Delirious) toont een brede waaier aan ontwikkelingen in de hedendaagse sculptuur en is samengesteld door Chris Driessen en David Jablonowski. 

 Lustwarande begint het jubileumseizoen met performanceprogramma Brief Encounters. Op een zondag in het voorjaar en een zondag aan het eind van de zomer zijn telkens drie performances (korte optredens) van internationale kunstenaars. Op 26 mei zijn  Grace Schwindt (Duitsland), William Hunt (Groot-Brittannië) en Melanie Bonajo (Nederland) in de Oude Warande.

Dansers en musici

Alle drie zijn bekenden op het internationale performance-podium. Schwindt voert een sprookjesachtige dans op met een paard, een ruiter en acht speciaal voor Lustwarande gemaakte glazen sculpturen. William Hunt zal in De Oude Warande een nieuw, woudlopend alter ego laten opstijgen, begeleid door dansers en musici. Melanie Bonajo levert in haar nieuwste performance commentaar op de klimaatcrisis en de manier waarop wij mensen ons in de toekomst willen verhouden tot dingen, planten, dieren, onszelf en de ander. De performances hebben een duur van vijf tot twintig minuten. 

Tijdens de tweede serie, op 8 september, verkent de Belgische kunstenaar Gosie Vervloessem door middel van een filmische performance-lezing het fenomeen horror garden. Andere kunstenaars zijn Sander Breure & Witte van Hulzen (Nederland) en Last Yearz Interesting Negro (Groot-Brittannië).

Onder de beukenbomen

De performances zijn onder beukenbomen, tussen dennen, bij de spiegelvijver, in het struikgewas en midden op een open weide. Curatoren Lucette ter Borg en Chris Driessen selecteerden de performers vanwege hun aandacht voor gender, feminisme, ‘zwart’ bewustzijn, eco-bewustzijn, kunsthistorische machtsstructuren én het vermogen om die ideeën in visueel interessante beelden uiteen te zetten.

De kunstenaars die exposeren tijdens de grote openluchtexpositie van half juni tot 20 oktober komen onder meer uit Frankrijk, Duitsland, Japan, Verenigd Koninkrijk. de Verenigde Staten, België en Nederland. 

Hieronder, een performance van Grace Schwindt. Bij Lustwarande toont ze een ander werk.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.