Volledig scherm
Beelden van de nieuwe spoorzone in Rijen waarbij een tunnel in de Julianastraat onder het spoor is voorzien. Aanzicht vanaf de zuidkant. De perronopgang is via de tunnel, zodat reizigers het spoor niet meer oversteken (archiefbeeld). © Gemeente Gilze en Rijen, Prorail en Haskoning

Inloopavond over spoorzone Rijen: vernieuwd stationsgebied moet gemeente aantrekkelijk maken

RIJEN - Inwoners van de gemeente Gilze en Rijen worden 13 februari via een inloopavond geïnformeerd over de plannen die er zijn met het stationsgebied in Rijen. Ook kunnen ze hun mening geven over de zogeheten gebiedsvisie voor het gebied, die de opmaat vormt tot een nieuw bestemmingsplan.

De gemeente heeft de afgelopen jaren de haalbaarheid onderzocht van het aanbrengen van een tunnel op de plek van de huidige spoorwegovergang Julianastraat-Stationsstraat. Ook de perrons van station Gilze-Rijen worden vernieuwd. Eind september vorig jaar heeft de gemeenteraad het college van B en W opdracht gegeven verder te gaan met het ontwikkelen van deze plannen en ze in een nieuw bestemmingsplan te gieten. Daartoe moet eerst een gebiedsvisie worden opgesteld.

Quote

Een verbeterd stationsge­bied maakt het voor gezinnen aantrekke­lijk om in onze gemeente te wonen en te forensen.

Sandra Diepstraten, wethouder

Aantrekkelijk

Wethouder Sandra Diepstraten zegt dat de gemeente inzet op het creëren van een aantrekkelijk verblijfsgebied. ,,Een verbeterd stationsgebied maakt het voor gezinnen aantrekkelijk om in onze gemeente te wonen en te forensen. Door de aanpak van de stationsgebied maken we het station aan beide zijden van het spoor toegankelijk. De openbare ruimte willen we veranderen in een aansprekend, overzichtelijk en duurzaam vormgegeven gebied", aldus Diepstraten.

In de gebiedsvisie wordt globaal weergegeven hoe het stationsgebied er in de toekomst uit ziet. Daarbij komen zaken zoals openbaar groen en parkeren aan bod. Maar ook het aantal huizen dat moet wijken om de onderdoorgang mogelijk te maken. ,,De gebiedsvisie bundelt wat we de afgelopen periode in kaart hebben gebracht over het stationsgebied en de directe omgeving. Samen met Rijk, provincie, NS en ProRail richten we ons op de herontwikkeling van het stationsgebied. We zien op basis van de conceptgebiedsvisie mogelijkheden voor grondeigenaren of ontwikkelaars om in de omgeving van het stationsgebied terreinen een nieuwe impuls te geven of te herontwikkelen", zegt de wethouder.

Gebiedsvisie

De inloopavond wordt 13 februari van 19.30 tot 21.30 uur gehouden in het gemeentehuis. In maart stelt de raad de gebiedsvisie, waarin de reacties zoveel mogelijk zijn verwerkt, vast. Daarna gaat het college aan de slag met het bestemmingsplan.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.