Intocht Sint in Tilburg was ook leuk en gezellig: ontspannen sfeer aan de Piushaven

VIDEOTILBURG - Ze staan er bovenop. Vier gezinnen uit de Hyacintstraat wachten deze zondagochtend aan de kade bij de Piushaven, waar de boot met Sint en zijn pieten aankomt. Hun kids stralen als ze om half twaalf als een van de eersten de hand schudden van de gearriveerde goedheiligman. 

Pieten vullen vrolijk hun rode zakjes met pepernoten. Dat kan hier prima, op een grote afstand van de protesten, die achter het station worden gehouden. Tuur de Kok (11): ,,Ik vind dat nog steeds leuk, ook al ben ik niet klein meer." Zijn zusje heeft Sinterklaas haar ring getoond; precies dezelfde als de Sint. Ook moeder Angela geniet van de ontspannen sfeer. ,,De aanwezige politie valt niet op." 

Clown Howie interviewt Sint even op het podium aan de kop van de haven, waarna de Spaanse goedheiligman op zijn paard Amerigo klimt voor de intocht door de stad. Deze start wat later, waardoor de Sint zich uitgebreid laat fotograferen, terwijl hij zijn paard rondjes laat draaien. Veel tekeningen pakt hij aan.

Ook voor volwassenen

Een uur na aankomst beweegt het gezelschap van muziekspelende en ronddartelende pieten en Sinterklaas te paard, richting Lanciersstraat. Langs de hele verdere route staan er rijen dik vol blije en ook gespannen gezichtjes. Het Pieter Vreedeplein is afgeladen vol en om half twee verwelkomen de kinderen daar zingend en met vlaggen wapperend Sinterklaas. Ouders deinen mee met de kinderen op hun nek. René Cools (43): ,,Als volwassene geniet ik ook nog steeds. Allerlei herinneringen krijg je." 

De Sint en zijn pieten sloten de intocht af met duizenden kinderen tijdens een feest in de Wagenmakerij in de Spoorzone.

Flinke drukte bij de intocht van Sinterklaas in Tilburg.
Volledig scherm
Flinke drukte bij de intocht van Sinterklaas in Tilburg. © Dolph Cantrijn

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.