Inwoners Esbeek rappen het verhaal van hun dorp in ‘Straight Outta Esbeek’

VIDEOESBEEK - De spanning stijgt in Esbeek. Het dorp is een van de vier finalisten van de Dorpsvernieuwingsprijs 2019 en hoopt dit weekend met de eerste prijs én een bedrag van 2.500 euro aan de haal te gaan. Speciaal voor de finale presenteren de inwoners van het dorp zich nog een keer op uiterst creatieve wijze: al rappend in een flitsende videoclip.

Volledig scherm
Een fragment uit de Esbeekse videoclip. © Dorpscoöperatie Esbeek

In het Drentse dorp Witteveen wordt zaterdagmiddag bekendgemaakt wie de winnaar is van de Dorpsvernieuwingsprijs van de Landelijke Vereniging van Kleine Kernen (LVKK). De prijs wordt elke twee jaar toegekend aan dorpen die werken aan het realiseren van eigen voorzieningen op het gebied van leefbaarheid en duurzaamheid. Behalve Esbeek zijn ook de dorpen Ansen (Drenthe), Den Andel (Groningen) en Wellerlooi (Limburg) genomineerd.

De jury bracht onlangs al een bezoek aan Esbeek, waar ze onder meer de tot school verbouwde kerk en de Andreas Schotel route te zien kregen. Aan de Dorpsvernieuwingsprijs zijn geldbedragen verbonden van 2.500 euro voor de winnaar; 1.000 euro voor het dorp dat op de tweede plaats eindigt en 500 euro voor de dorpen die op de derde en vierde plaats eindigen. Het geld moet besteed worden aan nieuwe projecten die de leefbaarheid bevorderen.

De clip Straight Outta Esbeek is een knipoog naar het klassieke album Straight Outta Compton (1988) van de controversiële rapgroep NWA. Eerder maakten enkele jonge filmmakers uit Esbeek ook al komische filmpjes voor de verkoop van aandelen van de energiecentrale Esbeek.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.