Jaap Houdijk
Volledig scherm
Jaap Houdijk © Jaap Houdijk

Jaap Houdijk uit Moergestel schrijft levendige roman over puberen

MOERGESTEL - Al 35 jaar is Jaap Houdijk (1961) een beloftevol schrijver. Hij lijkt die belofte te gaan inlossen. Deze maand verschijnt zijn tweede roman: Parelmoer.

Den Bosch-Zuid, begin jaren zeventig. Dat was niet echt een bruisende wijk, weet Jaap Houdijk, die er in 1961 werd geboren en eind jaren zeventig vertrok. Zijn herinneringen aan de buurt vormen het decor van zijn tweede roman Parelmoer die deze maand verschijnt. Een roman waarin de opgroeiende, dertienjarige Martijn en de puberale driehoeksverhouding tussen hem, zijn vriend Erik en het meisje Faye centraal staat. 

De in Moergestel wonende Houdijk slaagt erin van Parelmoer een levendig tijdsbeeld te maken. De landerigheid van de nieuwbouwwijk, waar vissen, voetballen en kuilen graven de enige activiteiten van de pubers zijn, is fraai  getroffen. Houdijk schetst een katholiek gezin waar de vader bij De Gruyter werkt. De tegenstelling tussen het armere en rijkere deel boven de Mozartsingel waar huizen en tuinen groter zijn dan in de Haydnstraat waar Houdijk opgroeide, werkt hij goed uit. Houdijk liet zich inspireren door twee jongens in de wijk die op jonge leeftijd stierven en in de roman in één personage zijn samengebracht. 

Handig verweeft Houdijk de vroege jaren zeventig in zijn verhaal, inclusief de beroemde voetbalfinale midden in de zomervakantie van 1974. Martijns vader volgt die noodgedwongen op de radio in zijn auto omdat de eigenaar van het vakantiehuisje in Zeeland geen tv heeft en in het protestante dorp niets open is op zondag. Ook de maatschappelijke onrust van die jaren krijgt een plek in de roman. Houdijk wisselt de hoofdstukken in de jaren zeventig af met het verhaal dat zich enkele decennia later afspeelt als zijn hoofdfiguur, inmiddels conducteur bij de NS, er achter is gekomen dat zijn vrouw hem bedriegt met een ander. 

Martin Ros

Houdijk kan schrijven. Couperus’ roman Noodlot over een noodlottige driehoeksverhouding is als een literair motief  losjes in het verhaal verwerkt. Een terugkerende droom van Maarten over een lijk in een vuilniszak zorgt voor spanning. Toen Houdijk als student Nederlands in Tilburg midden jaren negentig verhalen opstuurde naar de Arbeiderspers, bood uitgever Martin Ros Houdijk hem een contract aan voor een verhalenbundel en een roman. Maar die roman kwam er niet, omdat Houdijk zelf niet tevreden was over het resultaat. Wel publiceerde hij verhalen in het literaire blad Maatstaf, maar uiteindelijk kwam ook de verhalenbundel er niet en stopte Houdijk met schrijven. 

Houdijk, pr-medewerker bij de Willem Twee Fabriek in Den Bosch, ging zich later bezighouden met het maken van liedteksten en composities die tussen 2004 en 2018 door een vocaal ensemble werden uitgevoerd. In 2013 pakte hij de draad van het schrijven weer op en publiceerde hij Noodlanding, een roman over het sterfbed van een zieke vader. ,,Parelmoer kan ik via crowdfunding en een kleine startsubsidie laten drukken en is er ook nog wat geld om aan publiciteit te doen.” 

In Parelmoer zitten autobiografische elementen. ,,Martijn logeert tijdelijk bij het protestante gezin van zijn vriend Job. Dat is ongeveer zo gebeurd. Er was thuis een brand en we werden elders in de wijk ondergebracht. Ik kwam in een protestants gezin waar steevast de Bijbel tevoorschijn werd gehaald. Heel vreemd vond ik dat.” 

Jaap Houdijk, Parelmoer. Vanaf 20 april in de winkel. ISBN 978-94-6406-027-0; prijs € 19.95.

Volledig scherm
© Jaap Houdijk
  1. Als je niet in je eentje een monumentale villa kan kopen, neem je toch een deel? In Tilburg ligt die kans er
    PREMIUM

    Als je niet in je eentje een monumenta­le villa kan kopen, neem je toch een deel? In Tilburg ligt die kans er

    TILBURG - Stel: je kickt op marmeren vloeren en schouwen. Je wordt warm van kozijnen met rijke kuiven en meerkleurig gedecoreerde deuren. Friezen langs het plafond met grotesken en dolfijnen en lambrisering met guirlandes maken je dolenthousiast. Kortom, barok is helemaal je ding. Hollen dan naar Koningshoeven, de straat in Tilburg waar de villa te koop staat die dat allemaal heeft.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.