Jacobine Geel
Volledig scherm
Jacobine Geel © Eigen foto

Jacobine Geel leidt uitvoering chroom-6 regeling Tilburg

TILBURG - Jacobine Geel wordt voorzitter van de onafhankelijke commissie die toeziet op de uitvoering van de chroom-6 regeling in Tilburg. Dat bleek maandagavond in een bespreking met raadsleden.  

Jacobine Geel is theologe, televisiepresentatrice en columniste, en tevens bestuursvoorzitter van GGZ Nederland. De commissie die ze in Tilburg gaat leiden moet erop toezien dat de regeling die Tilburg en de NS troffen voor slachtoffers in de Tilburgse chroom-6 affaire onafhankelijk en efficiënt wordt uitgevoerd. De commissie wordt verder gevormd door Wim van der Meeren (bestuursvoorzitter zorgverzekeraar CZ) en Jurgen de Poorter (hoogleraar bestuursrecht Tilburg University). 

De regeling houdt in dat alle 800 betrokkenen aanspraak kunnen maken op een vergoeding van 7000 euro. Dit zijn mensen die tussen 2004 en 2011 over de vloer kwam bij de werkplaats waar werklozen werden verplicht treinen te schuren met verf waarin het kankerverwekkende middel zat.

Onafhankelijk steunpunt

Mensen die ziek zijn geworden door chroom-6 kunnen daarnaast een schadevergoeding krijgen van tussen de 5000 en 40.000 euro. Ook andere vormen van hulp en ondersteuning zijn mogelijk. Betrokkenen kunnen zich wenden tot een onafhankelijk steunpunt.   

Jacobine Geel was eerder voorzitter van onder andere het Burgerforum Kiesstelsel dat in opdracht van het kabinet uitzocht hoe het Nederlandse kiesstelsel verbeterd kon worden. Ook was ze betrokken bij enkele landelijke herdenkingsbijeenkomsten, waaronder die voor de slachtoffers van de aanslag op Koninginnedag 2009 in Apeldoorn, en bij de nationale herdenking van de slachtoffers van de ramp met de MH17. Als presentator is Geel wekelijks op televisie te zien in het programma ‘Jacobine’(KRO-NCRV).

  1. Als je niet in je eentje een monumentale villa kan kopen, neem je toch een deel? In Tilburg ligt die kans er
    PREMIUM

    Als je niet in je eentje een monumenta­le villa kan kopen, neem je toch een deel? In Tilburg ligt die kans er

    TILBURG - Stel: je kickt op marmeren vloeren en schouwen. Je wordt warm van kozijnen met rijke kuiven en meerkleurig gedecoreerde deuren. Friezen langs het plafond met grotesken en dolfijnen en lambrisering met guirlandes maken je dolenthousiast. Kortom, barok is helemaal je ding. Hollen dan naar Koningshoeven, de straat in Tilburg waar de villa te koop staat die dat allemaal heeft.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.