Volledig scherm
Burgemeester tijdens de nieuwjaarsreceptie in Gilze en Rijen. © Ron van Kuijk

Jan Boelhouwer haalt uit naar ‘gewetenloze schoften’ op nieuwjaarsreceptie

RIJEN - Burgemeester Jan Boelhouwer van de gemeente Gilze en Rijen haalde gisteravond in zijn nieuwjaarstoespraak hard uit naar ‘gewetenloze schoften uit de onderwereld’. Ook in zijn laatste volle jaar als burgemeester trekt Boelhouwer zijn been dus niet terug: “Voorlopig is men nog niet van mij af.”

Terugkijkend op 2018 bracht Boelhouwer in herinnering dat Rijen kort voor de kerst werd opgeschrikt door de ontdekking van een enorm synthetisch drugslab: “Midden in de bebouwde kom van Rijen. Vele inwoners zijn hier op het nippertje aan een grote ramp ontsnapt. Het geeft aan dat deze gewetenloze schoften geen enkele terughoudendheid in acht nemen bij het organiseren en realiseren van hun enorme drugsinkomsten die vervolgens ook in onze gemeentelijke bovenwereld weer opduiken.”

Om vervolgens voor nog wat verbaal vuurwerk te zorgen: “Wegkijken is geen optie. Degenen die vanuit hun Groningse universitaire toren roepen dat ondermijning een opgeklopt dingetje is om aandacht en geld los te krijgen zouden beter moeten weten.”

Spoorzone

Zaken die in 2019 in het oog springen zijn de herbestemming van Rijksweg 5 en de locatie Margriethal in Rijen, de snelfietsroute Tilburg-Breda waarin de gemeente Gilze en Rijen een belangrijke positie heeft, de nieuwbouw van basisschool De Wildschut in Gilze, en de centrumplannen in zowel Gilze als Rijen.

Boelhouwer kon natuurlijk ook niet om het grootste project heen: de Spoorzone. “Dat is één van de grootste, ingrijpendste projecten voor de toekomst van onze gemeente. Die biedt kansen om Noord en Zuid beter met elkaar te verbinden en in de bouw maatregelen mee te nemen om trillingen en geluidsoverlast terug te dringen en ook in de toekomst verzekerd te blijven van een goede spoorverbinding. De ondertunneling moet ook oog hebben voor de bereikbaarheid van Rijen-Zuid door politie, brandweer en ambulance. We kunnen de honderden mensen die daar wonen niet in de steek laten door een overschrijding van de aanrijtijden al op voorhand in onze plannen te organiseren. Met betrekking tot de ondertunneling komt het college binnenkort met een plan waarbij het ‘auto te gast’-principe centraal staat.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.