Volledig scherm
Woningbrand Tilburg © Persburo BMS / Jack Brekelmans

Joanna zamelt geld in voor familie waarvan huis door dramatische brand verwoest is: ‘Het gaat heel slecht met ons’

TILBURG - ,,Zo ontzettend lief dat zij voor mij zo'n inzamelingsactie opzet.” Bertha Briceno zag haar huis aan het Stuivesantplein in Tilburg zondagmorgen voor een deel afbranden en is nu onzeker over waar ze de komende dagen moet slapen. Joanna Kostrzewa zette voor haar de actie op, maar stuit nu op kritiek van mensen die het niet vertrouwen. 

Op nummer 81 woont Bertha met haar man en twee kinderen. Eén van de twee zonen was zondagochtend alleen thuis en wilde de frietpan gebruiken. Voordat hij er erg in had ontstonden er vlammen, die al snel oversloegen naar de partytent die buiten stond. 

Bertha zegt dat ze het ontzettend lief vindt dat voor haar gezin een inzamelingsactie is opgezet door Joanna. In het verleden paste ze op haar kinderen als gastouder, want haar huis diende ook als opvangplek voor kinderen in Tilburg. 

‘Gaat heel slecht met ons’

Volledig scherm
,,Het gaat echt heel slecht met ons, we weten niet waar we heen kunnen.” © Persburo BMS / Jack Brekelmans

Niemand raakte gewond, maar familie Briceno kan niet meer hun huis in. De beneden verdieping werd verwoest. ,,Ik weet niet waar ik de komende dagen moet slapen” zegt Bertha tegen deze krant. Haar familie heeft met Pasen in een hotel in het centrum van Tilburg overnacht, maar moet daar dinsdag uit. ,,Het gaat echt heel slecht met ons, we weten niet waar we heen kunnen.” 

Inzamelingsactie krijgt kritiek

Joanna Kostrzewa kent de familie goed. Bertha is gastouder en ving kinderen op in haar woning. In het verleden ook de kinderen van Joanna. Ze zette daarom de inzamelingsactie op de website van Gofundme op, maar kreeg veel kritiek op Facebook onder het bericht. 

‘Dit moet niemand vertrouwen, ze is Pools’, schreef iemand. Iemand anders zag dat de postcode op de website Nederlands is, terwijl de landcode PL (Polen) is. ‘Dit soort acties worden opgezet voor eigen gewin’, schreef iemand anders.

,,Het feit dat ik Pools ben, helpt niet”, zegt Kostrzewa in een reactie aan deze krant. ,,Maar deze actie is integer en is voor die lieve vrouw en haar familie bedoeld.” Bertha en Joanna kennen elkaar goed en de familie weet van de actie af. Ze hoopt met het geld haar aan een slaapplek te kunnen helpen in een hotel. 

Wellicht dat de familie Briceno geld van de verzekering krijgt, maar daar weet Bertha nog niet veel over. ,,Het gaat allemaal zo snel, ik kan alleen maar denken aan waar ik straks heen moet met mijn gezin.” De familie Briceno is vandaag bezig alles uit de schuur te halen. ,,Er ligt nog eten en wat spullen”, zegt Bertha. De kip die er ligt kan ze niet lang meer bewaren, omdat ze nog geen koelkast heeft. 

Bekijk hier de beelden van de brand.

Volledig scherm
Woningbrand Tilburg © Persburo BMS / Jack Brekelmans

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.