Volledig scherm
PREMIUM
John Riddy, London (Blackfriars), 2004 . Foto John Riddy/Frith Street Gallery, London © John Riddy /Frith Street Gallery, London

John Riddy gelooft nog in de fotografie

TILBURG - De Pont in Tilburg presenteert het eerste museale overzicht in Nederland van de Engelse fotograaf John Riddy. Een fotograaf die kijkt en componeeert als een beeldend kunstenaar.

Zijn twee foto’s van een boom in de winter in een Londense straat zijn imponerend. De foto’s zijn genomen aan het einde van de nacht als het eerste licht langzaam opkomt. Onderin de foto is een prachtige donkerblauwe kleur die langzaam overloopt naar nog donkerder blauw in het bovenste gedeelte. De boom zelf is deels zichtbaar door een scherp licht dat op de voorste takken valt. Links onderin zijn net contouren te zien van huizen. Op de andere foto is de compositie iets anders en het licht net een tik verder. Het zijn foto’s waarover lang en goed is nagedacht, alles is in balans. De maker, fotograaf John Riddy, knikt. ,,Het is een boom dicht bij mijn huis in Londen. In de straat waren net lantaarnpalen vervangen door palen met led-licht. De foto’s zijn gemaakt met een extreem lange belichtingstijd. Ik was op zoek om dat blauwe licht te pakken te krijgen met dat vreemde licht op de boomtakken.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.