Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Jongen (15) raakt vingers door afsteken illegaal vuurwerk in Dongen

UpdateDONGEN - Een 15-jarige jongen is woensdagmiddag gewond geraakt toen hij zwaar illegaal vuurwerk afstak. Dat gebeurde rond 16.00 uur in Dongen, zo meldt de politie Tilburg en omgeving. Het zou gaan om zogenaamde cobra's: levensgevaarlijk knalvuurwerk.

De jongen zal enkele vingers en mogelijk zelfs een hand kwijtraken door het ongeval, laat de politie weten. Toen het misging was hij met twee vrienden vuurwerk aan het afsteken bij de Monseigneur Schaepmanlaan. Na de knal kwam de politie ter plekke. Die zette de omgeving af met lint. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.

Cobra

Een Cobra is volgens de politie te vergelijken met een kleine handgranaat. Een ontploffing van de Cobra kan de ruiten uit een huis blazen, dat gebeurde enkele jaren terug in Etten-Leur. Het illegale vuurwerk - geproduceerd in Italië - is gemakkelijk te verkrijgen. Dat kan bijvoorbeeld via verschillende vuurwerkfora. Cobra’s kosten zo’n vijf euro per stuk. De Cobra is een reeks illegaal vuurwerk, waarvan de Cobra 6 de meest populaire uitvoering is. 

Illegaal vuurwerk

Illegaal vuurwerk, vaak afkomstig uit het buitenland, zorgt ieder jaar opnieuw voor veel ellende in Nederland. In de omgeving van Tilburg en Breda worden daarom sinds begin oktober grenscontroles gehouden. ,,Wij merken dat men vroeger en vroeger buitenlands vuurwerk koopt. Om dat nu al tegengaan voeren we vandaag deze eerste controle uit”, aldus de politie vorige maand. 

In Tilburg werd vorige week een box vol met onder meer zwaar vuurwerk aangetroffen. Ook in Woudrichem werd illegaal vuurwerk in beslag genomen. Eerder deze maand raakte een 33-jarige man uit Callantsoog ernstig gewond bij het afsteken van vuurwerk. Hij werd per traumahelikopter afgevoerd en raakte zijn hand kwijt. Het spul ging af in zijn handen.

Kinderen

Een aanzienlijk deel van de vuurwerkslachtoffers is jonger dan 18 jaar. Rond de jaarwisseling vorig jaar registreerde de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT) negentig patiënten met vuurwerkverwondingen. Onder hen 32 kinderen. Dat aantal lag een jaar daarvoor iets hoger. Het gaat hierbij niet alleen om illegaal vuurwerk.

Twee personen overleden vorig jaar na vuurwerkincidenten. Dat gebeurde in Enschede en Morra (Friesland).

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.