Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Jongen (18) beschuldigd van poging tot moord voor schieten op Tilburgs huis

BREDA/TILBURG - De 18-jarige jongen die heeft bekend dat hij een kogel heeft afgevuurd op een woning aan de Berkvensstraat in Tilburg, wordt beschuldigd van poging tot moord. Tijdens de schietpartij op 9 juni 's avonds stond een tante van hem in de deuropening. Een oom was binnen met twee kinderen.

De achtergrond is waarschijnlijk een conflict met iemand binnen de familie, zo bleek woensdag tijdens een voorbereidende zitting in de Bredase rechtbank. De verdachte - een timide ogende jongen gehuld in een sweater met daarop in grote letters de merknaam Banlieue - kon pas op 24 juni worden aangehouden. Via taps van familieleden kwam de politie achter zijn verblijfplaats. Hij zit nu in een jeugdinrichting. 

Geen opzet

De schutter stond ongeveer drie meter voor de deuropening. In zijn verhoren heeft hij gezegd dat hij bewust op de muur heeft gericht. Volgens zijn raadsvrouw is er geen enkel bewijs voor een scenario dat zou wijzen op opzet om iemand te doden. Er zat een inslag tussen de deur en het raam. Het wapen is nooit gevonden. 

Volgens zijn advocate Elisabet van Nielen zijn er onvoldoende redenen om haar cliënt nog langer vast te houden. ,,Hij zit nu in een jeugdinrichting met jongens die daar niet voor niks zitten. Door zijn beperkte begaafdheid is hij makkelijk beïnvloedbaar.'' De rechtbank wees echter haar verzoek om zijn voorlopige hechtenis te schorsen af. 

Jeugdstrafrecht

Gezien zijn jonge leeftijd heeft de reclassering geadviseerd het jeugdstrafrecht toe te passen. Dat bepleitte ook zijn raadsvrouw. Zij vroeg daarom de rapporterende medewerkster van de reclassering op te roepen voor de inhoudelijke zitting op 18 december. De officier van justitie vond dat te eenzijdig. Hij wil dat ook de psycholoog komt, want die vindt dat het strafrecht voor volwassenen kan worden gehanteerd. De jongen is volgens de gedragsdeskundige wel verminderd toerekeningsvatbaar.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.