Volledig scherm
Van het ongeval werd een uitgebreide reconstructie gemaakt. © Cas Overzier

Justitie eist 15 maanden cel tegen Tilburger die echtpaar Van der Veeken doodreed

TILBURG/BREDA - Het Openbaar Ministerie heeft 15 maanden celstraf geëist tegen de 24-jarige Tilburger die in oktober 2016 een dodelijk ongeval veroorzaakte op de Bredaseweg in Tilburg. Ook wil ze dat de man een rijontzegging van 5 jaar krijgt. Dat bleek donderdag bij de rechtbank in Breda, waar de inhoudelijke behandeling van de strafzaak diende.

Het ongeluk, waarbij het echtpaar Bert en Henriëtte van der Veeken om het leven kwam, zorgde voor grote verontwaardiging. De bestuurder heeft al een reeks aan verkeersovertredingen op zijn naam, bleek tijdens de rechtszaak.

Onze verslaggever is bij de rechtszaak aanwezig en twittert daarover.

Het docentenechtpaar uit Rijen werd aangereden toen zij ter hoogte van de Sint Annastraat de Bredaseweg overstak. Tijdens een eerdere zitting bleek dat verdachte Faisal D. met 72 kilometer per uur over de Bredaseweg reed, waar 50 kilometer per uur is toegestaan. Justitie kwam tot die conclusie na een uitgebreide reconstructie en op basis van camerabeelden.

Roekeloos

Na de dodelijke klap ging Faisal D. ervandoor. Zijn Volkwagen Polo werd later die avond zwaar beschadigd teruggevonden in de wijk Korvel. De verdachte meldde zich de volgende dag op het politiebureau. Na een voorarrest van drie maanden mocht de 24-jarige Tilburger zijn proces in vrijheid afwachten.

Faisal D. wordt verdacht van dood door schuld, een minder zware verdenking dan doodslag, waar hij in een eerder stadium van werd verdacht. Tijdens de rechtszaak zal justitie willen aantonen dat D. roekeloos rijgedrag heeft vertoond. Volgens advocaat Mark Nillesen was dat niet het geval. ,,Wij zullen niet ontkennen dat mijn cliënt te hard heeft gereden, maar volgens ons was er sprake van onvoorzichtig rijgedrag. Dat is iets heel anders dan roekeloos rijden."

De maximale straf voor dood door schuld is 2 jaar cel. Mocht bewezen worden dat de dood door schuld ontstond door roekeloos rijgedrag, kan de straf oplopen tot maximaal 4 jaar gevangenisstraf.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.