Volledig scherm
Elckerlyc. © BD

KBO in Hilvarenbeek wil levenseinde bespreekbaar maken

HILVARENBEEK - Veel senioren willen nog lang niet nadenken over het einde van hun leven. Maar volgens Ineke Cloosterman van de KBO in Hilvarenbeek kan praten over de dood juist veel rust brengen. Ze organiseert daarom een lezing over het moeilijke onderwerp in cultureel centrum Elckerlyc.

Een taboe wil ze het niet noemen, maar Ineke Cloosterman weet dat veel senioren het onderwerp van dood liever niet ter sprake brengen. ,,Sterven? Dat duurt bij mij hopelijk nog wel 25 jaar, zeggen ze dan", aldus het bestuurslid van de ouderenbond in Hilvarenbeek, Esbeek en Biest-Houtakker (KBO HEB). Zelf werkte ze jarenlang in een verzorgingstehuis, waar ze zag wat het levenseinde van mensen met zich meebrengt. Cloosterman: ,,Niemand wil graag over de dood praten, maar als het zover is, dan moet het zonder pijn en zonder zorgen gebeuren. In de praktijk valt dat dan nog al eens tegen."

Rustiger sterven

Quote

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die over hun levensein­de praten vaak minder bang zijn om te sterven en ook rustiger doodgaan

Ineke Cloosterman

Om die reden ontwikkelde de overkoepelende KBO Brabant een lezing om het levenseinde bespreekbaar te maken. Cloosterman besloot de lezing naar Hilvarenbeek te halen. ,,Uit onderzoek is gebleken dat mensen die over hun levenseinde praten vaak minder bang zijn om te sterven en ook rustiger doodgaan", aldus Cloosterman. Tijdens de lezing komen zaken zoals medische zorg, palliatieve sedatie, euthanasie, het testament en de uitvaart op een laagdrempelige manier ter sprake. ,,Over veel van deze zaken bestaan veel misverstanden. Weinig mensen weten bijvoorbeeld hoe het nu eigenlijk zit met hulp bij zelfdoding."

Op woensdag 31 oktober is de lezing in de grote zaal van cultureel centrum Elckerlyc. Aanmelden wordt gewaardeerd, maar hoeft niet. Cloosterman: ,,De lezing is gratis toegankelijk voor alle senioren, ook wanneer zij geen lid zijn van de KBO, en ook mantelzorgers zijn van harte welkom." De middag duurt van 13.30 tot 15.30 uur, met een half uur pauze.

Correctie: in een eerdere versie van dit artikel stond de datum dinsdag 31 oktober. Dat moet woensdag 31 oktober zijn.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.