Volledig scherm
Feestverlichting in de Heuvelstraat gaat pas branden als de winkels bijna sluiten. © Jan van Eijndhoven

‘Kerstverlichting Tilburg moet eerder aan’. Maar zo makkelijk is dat niet.

Woe 19 dec: De feestverlichting in de Tilburgse binnenstad moet eerder aan. Dat stelt Hans Smolders van de Lijst Smolders Tilburg. ,,Hebben we eindelijk fatsoenlijke verlichting, staat deze niet aan als de winkels open zijn. Dat kan toch niet de bedoeling zijn!”

De situatie is al jaren zo. De verlichting springt meestal rond 17 uur aan, als het donker begint te worden. Daar balen sommige ondernemers en bezoekers van, aldus Smolders. Hij wil van het college van B en W opheldering over de kwestie. Precies hetzelfde probleem kaartte de PvdA in september al aan

Jannet Wouters van het Ondernemersfonds, waar ze samen met de gemeente zorg dragen voor de verlichting, snapt de opmerking. ,,We balen even goed hoor. We zijn hier sinds 2014 mee bezig. Als Ondernemersfonds willen we ontzettend graag en ook de gemeente wil wel, maar we zijn afhankelijk van het netwerk.”

Kan niet anders

Quote

Het is of alle openbare verlich­ting in een groot deel van de stad eerder aan, of niet

Jannet Wouters

Hoe de vork nu in de steel zit: zo’n 75 procent van alle kerstverlichting in de binnenstad is aangesloten op het openbare verlichtingsnetwerk van energieleverancier Enexis. Als het gaat schemeren, springt dat netwerk aan. ,,Je kunt geen knip in dat netwerk maken speciaal voor de binnenstad. Het is of alle openbare verlichting in een groot deel van de stad eerder aan, of niet.”

Een eigen elektranetwerk aanleggen speciaal voor de kerstverlichting wil en kan het Ondernemersfonds niet. ,,We hebben daar niet de financiële middelen voor.”

Er gloort hoop

Wouters heeft de hoop gevestigd op de komende jaren. Enexis moet in heel de binnenstad onder de grond zijn voor werkzaamheden. ,,Daar zijn ze in 2020/2022 mee bezig. We hebben er bij de gemeente meerdere malen op aangedrongen dat ze aan Enexis vragen om zijtakjes te maken in het netwerk. Zodat de feestverlichting in de binnenstad eerder aan kan. Dat overleg loopt nu, het gaat waarschijnlijk ook gebeuren, maar ik kan hier niet voor Enexis spreken.”

Overigens ging de sfeerverlichting er de afgelopen jaren met flinke sprongen op vooruit. De kerstverlichting in het centrum kreeg een aantal jaar geleden nog flinke kritiek te verduren. Feestverlichting die leek op ‘omgekeerde IKEA-prullenbakken’ en straten in het stadshart die het zonder verlichting moesten stellen. Of waar kapotte verlichting gewoon werd opgehangen. Die kritiek is inmiddels verstomd

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.

Poll

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

Vuurwerk in Tilburg, welk scenario kiest u?

  • Een centrale vuurwerkshow, alleen in het gebied daaromheen een verbod. (6%)
  • Een centrale vuurwerkshow, een vuurwerkverbod in de hele stad. (35%)
  • Vuurwerkshows op meerdere plekken in de stad, verder overal een vuurwerkverbod. (32%)
  • Doorgaan op bestaande weg: vuurwerk mag overal, behalve in enkele vuurwerkvrije zones. (27%)
1475 stemmen