Volledig scherm
Kinderboekenschrijfster Marloes Morshuis tijdens de klimaatquiz op basisschool Torenlei in Esbeek. © Pix4Profs / Joris Buijs

Kinderboekenschrijfster laat kinderen Esbeek nadenken over klimaat, ‘Verwarming lager, extra trui aan’

ESBEEK - Een chocoladeletter J, wie wil dat nou niet winnen? Groep 7 van basisschool De Torenlei wel. Aandachtig luisteren de kinderen daarom naar de quizvragen van kinderboekenschrijfster Marloes Morshuis. Die J staat voor Joppe, de hoofdpersoon in haar nieuwe boek Borealis. Sarah Oerlemans (10) heeft het al helemaal gelezen. 

Het bezoek van Morshuis aan de Esbeekse school woensdagochtend is onderdeel van het lees- en klimaatproject van de bibliotheek Hilvarenbeek. Om kinderen enthousiast te maken over lezen én om hen uit te dagen om over duurzaamheid na te denken, hebben ze allemaal een exemplaar van Borealis gekregen. Deze week bezocht Morshuis alle Beekse scholen om over haar boek te praten.

Avontuurlijk

Volledig scherm
Basisschool Torenlei, Esbeek. © Erik van Hest / BD

Sarah las de ‘klimaatthriller’ in één ruk uit. Ze vond het verhaal avontuurlijk en het zette haar ook aan tot nadenken. Morshuis vertelt de groep over de Ark van Noach. Herkenbaar voor Sarah. ,,Alleen loopt het boek anders af. Wel goed, maar ik vond het einde een beetje raar.” 

Sarah is een boekenwurm. Het moet wel leuk zijn, als het saai is stopt ze ermee. Maar ondanks het ingewikkelde thema van klimaatverandering is Borealis voor groep 7 geen saai boek. Uit ieder land is een kind ontvoerd, zo gaat het verhaal. En terwijl Morshuis de ontsnappingspoging van Joppe voorleest knikt Sarah begrijpend en fluistert. ,,Ja, dat stuk is heel spannend.”

Klimaatstaking

Sarah heeft ook gehoord van de Zweedse tiener Greta Thunberg, de wereldwijd bekende klimaatactiviste. Zover gaat Sarah niet. Zou ze wel van de partij zijn bij een klimaatstaking? Ach, de school kan best een dag zonder haar, maar meer denkt ze aan klimaatverbetering in haar eigen omgeving, zoals op school. ,,We kunnen de verwarming een stand lager zetten en een extra trui aantrekken.”

Na de uitleg van het woord manuscript door Morshuis stelt Sarah de vraag: ,,Is er wel eens een boek van je niet uitgegeven?” Dat bevestigt schrijfster met de boodschap: geef nooit op.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.