Volledig scherm
Staatssecretaris Jetta Klijnsma © ANP

Klijnsma buigt: Tilburgse proef met bijstand kan toch doorgaan

TILBURG - Staatssecretaris Klijnsma is alsnog akkoord gegaan met het experiment met regelluwe bijstand in Tilburg. Dat meldde wethouder Erik de Ridder (CDA, Arbeidsmarkt) maandagavond na telefonisch overleg met Klijnsma aan de gemeenteraad. 

Een brief van het ministerie van SZW sloeg vorige week in Tilburg en andere proefgemeenten in als een bom. Na 1,5 jaar van onderling overleg over essentiële punten, wees de staatssecretaris de opzet van de proeven plotseling af. De Ridder reageerde woedend (,,dit voelt als sabotage") en liet weten het vertrouwensexperiment door te zetten, ,,met of zonder de zegen van Klijnsma."

Het lijkt erop dat de staatssecretaris van PvdA-huize haar ambtenaren alsnog heeft teruggefloten. Ze heeft laten weten dat de brief niet aan B en W gericht had moeten worden en slechts bedoeld was om zaken ambtelijk af te stemmen, zei De Ridder gisteren desgevraagd. ,,De brief wordt alsnog beantwoord, maar Klijnsma is akkoord met ons voorstel."

Rompslomp

Aan de proef doen 800 uitkeringsgerechtigden mee. Doel is om na te gaan of zij er wel bij varen als ze mogen bijverdienen en verlost worden van veel bureaucratische rompslomp. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.