Volledig scherm
Rob van den Dobbelsteen voor het pand in de Spoorzone waar op woensdagavond gratis koffie en thee wordt geschonken. © Bas Vermeer

Koffie, thee, verhalen en films, allemaal gratis: ‘Daarom vinden mensen het juist eng’

Do 13 feb: ,,Het probleem: als iets gratis is, wordt het juist heel eng om over de drempel te stappen”, zegt Rob van den Dobbelsteen. Hij is in de Spoorzone begonnen met gratis avonden met koffie en thee, gratis filmavonden en ‘avonden met een verhaal’. Eveneens zonder kosten. ,,Mensen denken dat er een addertje onder het gras zit.”

Iedere woensdagavond kunnen mensen kosteloos koffie en thee bij hem komen drinken. Iedere maand is er een gratis verhalenavond en volgende maand gaan de filmavonden van start. Zonder entree. 

,,Dat mensen iets doen voor andere mensen zonder daar iets voor terug te krijgen, dat mis ik in onze maatschappij”, zegt initiatiefnemer Rob van den Dobbelsteen over zijn nieuwe ‘Soossial-sessies’. 

Verbroken relatie oplossen

Volledig scherm
Piet van Beurden en de artiesten Ton en Tonnie tijdens een gratis verhalen-sessie. © Sooss

Soossial zit in het verlengde van de Willem II-passage, boven City Massage SPZ013. Daar begon de ondernemer in 2017 vitaliteitscentrum Sooss. ,,Maar dat is helaas niet geworden wat we voor ogen hadden.” Van den Dobbelsteen nam een jaartje rust. Partner Tess Olijerhoek begon er met succes haar derde massagezaak. 

Hijzelf behield de zolder, dat is nu de plek waar hij samen met Tess en Laura Jonkers ‘Soossial’ organiseert. Er zitten inmiddels al een stuk of zeven gratis koffie-avonden op. ,,Van twintigjarigen tot kunstenaar Joop Verhagen, dat was de oudste denk ik, die zomaar langskomen. Heel mooi om te zien hoe mensen dan met elkaar omgaan. Van gewoon een leuke avond tot het hebben van serieuze gesprekken. Laatst zaten we met zijn allen een verbroken relatie op te lossen.”

Massage voor een verhaal

Afgelopen vrijdag was er de eerste gratis verhalenavond. Toen kwam Piet van Beurden over zijn levensverhaal vertellen met als ondersteuning muzikanten Ton en Tonnie. ,,Allemaal kwamen ze belangeloos vertellen en optreden, al kregen ze er een massage voor terug.” Als volgende spreker komt Rogier de Nijs langs van BEAT Plastic Waste. Hij vervaardigt uit plastic afval instrumenten en maakt daarmee muziek.

Quote

Alleen schrikken mensen als ze gratis horen. ‘Wat moet ik er voor doen?’, krijg je dan als vraag. Dat wil ik doorbreken

Rob van den Dobbelsteen

En dan worden de filmavonden nog in het leven geroepen. Daar beginnen ze in maart aan, Van den Dobbelsteen moet nog een beamer en scherm zien te fixen. Het gaat om films die tot nadenken stemmen zoals Sorry we missed you van regisseur Ken Loach. ,,Met vooraf iemand die iets over de film kan vertellen en daarna napraten.”

Hij doet het om ‘mensen met zichzelf en elkaar te verbinden.’ Van den Dobbelsteen was altijd een heel commerciële jongen, maakte een ommezwaai. ,,Alleen schrikken mensen als ze gratis horen. ‘Wat moet ik er voor doen?’, krijg je dan als vraag. Dat wil ik doorbreken.” 

De koffie- en thee-avonden zijn iedere woensdag van 19 tot 20.30 uur. De theateravonden iedere eerste vrijdag van de maand en de filmavonden iedere derde vrijdag. ,,Vrijwilligers en mensen met goede ideeën zijn welkom.” 

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.